10.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия с най-висока безработица от 1945 г. насам

Австрия с най-висока безработица от 1945 г. насам

-- Реклама --

През октомври 8,1% от населението в страната е било без работа

arbeitslos_apa726
снимка: АРА

389 155 са безработните в Австрия. Тази рекордна цифра отчете статистиката на  АМS за месец октомври. Непозната от 1934 г. криза на трудовия пазар сериозно разтревожи австрийското общество още повече, че тенденцията е през януари 2015 г. броят на хората без работа да надмине 400 000. На фона на други европейски държави нивото на безработица в алпийската република остава сравнително ниско, но макар и с малко, страната отстъпи първото място в тази класация на Германия (6,7%).

Изнесените в началото на месеца данни показват, че броят на безработните в Австрия се е увеличил със 7,8% в сравнение с предходната година, достигайки 389 155 човека. Тази цифра включва и обучаващите се в момента чираци. Без тях хората без работа са 310 306. Заради използваната по-различна методика, данните на Eurostat се различават леко от тези на австрийската статистика и отчитат 5,1% повишение на незаетостта.

Тревожана е ситуацията с тези, които са останали без работа повече от една година. Техният брой е нарастнал с 111%. Йоханес Копф, шеф на AMS, коментира пред вестник „Ди Пресе”, че въпреки сериозния процент, броят на тези хора остава сравнително малък – 15 000 и съставлява едва 4% от общия брой незаети лица.

графика АРА
графика АРА

Безработицата засяга най-тежко хората без образование и чужденците. 47% от търсещите работа са елементарно образование, а 82 244 не са австрийски граждани.

Сериозно засегнати от стагнацията на трудовия пазар са гражданите над 50 години. Те съставляват 14,5% от безработните.

Най-голямо е повишението на броя на незаетите лица във Виена. В столицата те са 102 901 (без обучаващите се) като увеличението е с 15.2% спрямо октомври 2013 г.

Освен общата стагнация на икономиката в страната и особено проблемите в строителния бранш, сред причините за покачването на безработицата се сочат и променените условия за завършване на квалификационни курсове за чираците.

Данните на Eurostat показаха, че безработицата в еврозоната през септември е достигнала 11,5% и не бележи съществена промяна. Най-ниски нива се отчитат в Германия и Австрия, а най-високи в Гърция и Испания.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации