Сладолед: В Австрия предпочитат ванилия и стратачела

10. юли 2014 | By | Reply More

Мъжете и жените имат различни сладоледени предпочитания, сочи проучване

eis1Онлайн допитване сред 500 австрийци показва, че най-предпочитаните видове сладолед в алпийската република за ванилия и стратачела. Те водят убедително класацията, печелейки гласовете на 42% от запитаните. След тях се нареждат шоколадовият и ягодовият сладолед със съответно 40 и 39% от гласовете.

В дъното на вкусната класация са сортовете кафе (32%), кестен (25%) и лимон (25%).

Мъжете предпочитат ванилия

Проучването показва още и голяма разлика във вкуса на мъжете и жените. Докато 47% от господата залагат твърдо на ваниловия сладолед, дамите го подреждат на трето място. И ако нежната половина обожава шоколада и убедително го класира на първо място с 42%, то за силния пол той не е и в топ три, а заема почетното пето място.

Австрийците обичат да си похапват сладолед. 60% от тях си подслаждат с него минимум веднъж в седмицата, 29% – няколко пъти седмично, а 6% – всеки ден.

Къде във Виена да похапнем сладолед – неофициална класация

Във Виена има няколко култови сладоледени салона, които горещо препоръчаме. Класацията ни е абсолютно субективна и няма претенции за представителност 🙂

eis2За нас първото място е твърдо за Тухлаубен. Намира се в центъра, близо до Грабен. Рядко има свободни места, но може да си вземете и на крак. Задължително опитайте нугат – правят го на място и е наистина забележителен сладолед. Не пропускайте и някое от плодовите предложения, както и рафаело, макарон и ванилия.

С една идея разлика на второ място слагаме сладоледения салон на Шведенплац. Има повече място отвън, прекрасен избор и наистина висококачествен италиaнски сладолед.

eis3Третото място е за Тихи на Ройманплац. Малко е встрани от центъра, но заради лешниковия и ягодовия сладолед си струва да се разходите. Кайсиевите кньодели и сладоледените торти също не са за подценяване.

Не че не харесваме сладоледите на Занони, но са твърде масови и някак им липсва индивидуалност. Затова пък ги има на няколко места в центъра и не затварят през есенно-зимния сезон.

Напоследък са модерни сладоледите от биопродукти, както и замразеният йогурт. Те печелят все повече почитатели и могат да се намерят в центъра на австрийската столица.

Сигурно има и други култови места, където може да се хапне добър сладолед. Ще се радваме, ако ни ги препоръчате.

Category: Aвстрия

Leave a Reply