16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияФридрихсхоф: Първи събор на българите в Австрия и празник на българската роза

Фридрихсхоф: Първи събор на българите в Австрия и празник на българската роза

-- Реклама --

С ентусиазъм и усмивки българите се включиха в първото по рода си събитие

Текст дипл.инж. Елица Георгиева, организатор

SONY DSCДори да е преувеличено, дори да е много патриотично, мога да кажа ясно и силно  – гордея се че съм българка. А ние българите, които сме в чужбина, имаме мисията не само да не се притесняваме от произхода си, но и да съхраняваме и популяризираме всичко „българско и родно“. Защото чудесата и красотите не могат да не бъдат забелязани и оценени, както се случи на първия събор на българите в Австрия и празник на българската роза, провел се на  31-ви май във Фридрихсхоф – море от звуци, чанове, цветове, носии, ухание на роза и усмивки.

Празникът на българската роза беше посветен на един уникален български традиционен ритуал – розобера и производство на световно известното съкровище – чистото розово масло – така нареченото „течно злато“.  Събитието се проведе неслучайно на това място –  в най-слънчевата област на Австрия – Бургенланд, където селищата, Фидрихсхоф, Цурндорф и Голс – очертават „триъгълника на щастието” –  едно кътче от рая,  което в този ден беше и кътче от България.

Официалните гости, които ни уважиха с присъствието си бяха:

Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия; Дипломати и служители на българското посолство в Австрия, г-н Ханс Шрамел, кмет на община Голс,  г-н Вернер Фридъл, кмет на община Цурндорф, г-н Петер Шер, изпълнителен директор на жилищен комплекс Фридрихсхоф, г-н Хартмунт Хайнрих, изпълнителен директор във Федералното канцлерство на Република Австрия.

Ханс Шрамел и г-н Вернер Фридъл заедно приветстваха от сцената инициативата и потвърдиха дългогодишния си контакт с българската общност по повод празника на Ботев в Голс и във връзка с други културни инициативи.

По-късно и двете ръководни лица, включително и г-н Петер Шер, изпълнителен директор на жилищен комплекс Фридрихсхоф, адмирираха събитието и го оцениха изключително положително. Н.Пр. Елена Шекерлетова предложи този празник да сложи началото на една традиция.

SONY DSC

Дипл. инж. Елица Георгиева, организатор на събитието, управител на галерия „ГАМА“, представи идеята на празника, който има стойностни мотиви и дълбоко заложeни цели:

  • Създаване на събитие, представящо страната ни в търсене на равноправие в европейското търговско и културно пространство.
  • Представяне на България, в годината на Европа, пред българска, австрийска и международна публика с един от символите си (розата)  и многообразието  от талантите си.
  • Стимулиране на консолидацията на българските и регионалните биопроизводители
  • Създаване на траен интерес на децата към природата – повече игри на игрището по-малко пред компютъра.

Изпълненията на участниците в културната програма взривиха публиката.

Кукерската група към сдружение „Български ритми”, представи своя ритуал в двора на художниците (Kunsthof)  пред  Галерия „ГАМА“ като засади символично една роза и беше посрещнатa с пита хляб от стопанката и поведе публиката към залата. Посланик Шекерлетова и кметовете на общините присъстваха и на този начален емоционален момент.

SONY DSC

Чановете огласиха въздуха, красотата на костюмите и маските беше завладяваща. Художественият ръководител на гупата Пеньо Стефанов, беше изготвил специално за празника част от маските с втъкани флорални и розови мотиви. Зрителите се радваха на присъствието на може би  първата кукерска група извън пределите на България.

Изпълненията на танцова група „Китка“ – сдружение „Български ритми“, бяха разнообразни и нажежаваха все повече и повече атмосферата в залата: танц с шиници, танц на розата, варненски танц , „Късмет“, софийски, шопски….

SONY DSC

Освен от танците и носиите, публиката беше очарована и от българските гласове. Насладихме се на красотата на  песните на осемгодишната Ана Георгиева, на хора за автентично пеене и на рученето на родопската гайда на Анастас Георгиев.

SONY DSC

С Нели и Владимир Косееви зрителите пееха „Една българска роза” и „Моя страна, моя България“. Нима може да се говори за празник на българската роза и български събор без да зазвучат тези песни?

Мария Топева – художествен ръководител  на хор за автентично българско пеене към сдружение „Български ритми” завърши култовия-носталгичен блок с „Руфинка болна легнала”.

SONY DSC

След традиционното общо хоро празникът продължи в двора на художниците, където посетителите можаха да разгледат щандовете на регионални и български производители, занимаващи се с биологично земеделие и до опитат от позабравени кулинарни удоволствия. Hа игрището децата играха народна топка и участваха в организирани спортни състезания под ръководството на педагог.

По случай 1 юни – деня на детето, учениците от българското училище за занимания в свободното време „Св. Св. Кирил и Методий” – Виена ,  заедно с   родители и  ентусиасти , рецитираха  стихотворението „Аз съм Българче.“

Искам да изразя специални благодарности  към всички, които помогнаха за осъществяването на този празник: Петер Шер, кмета Вернер Фридъл и кмета Ханс Шрамел, Държавната агенция за българите в чужбина, Надя и Евгени Тончеви и Николина Горова за предоставянето на книгата  „1000  причини да се гордеем, че сме българи“, Мария Шикова, благодарение на която закупихме 80 корена Rosa damascena, и тези рози са вече засадени в розовата ни градина, специално наета за случая, и най-вече към всички, които ни уважихa с присъствието си.

Мисля, че всеки един от нас, който присъства на този празник, оцени и запази красотата на този ден и това място, уважавайки хората предоставили ни ареала за случая, оставяйки  само добри спомени след себе си и ухание на рози…

Раят на земята е навсякъде, където има  България. Там, където ухае на нейните рози, на мащерка и на липа, там, където ручи родопската гайда, където звучат Орфеевите песни и се лее българска реч; там, където хората се гордеят, че са българи.

Ние бяхме там, догодина очакваме и вас.

Снимки Нора Динчева

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации