12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарите в Австрия почетоха тържествено 24 май

Българите в Австрия почетоха тържествено 24 май

-- Реклама --

За трети пореден път българското посолство връчи наградата за най-добър студент българист

SONY DSCНай-хубавият български празник – 24 май – бе достойно отбелязан от българската общност в Австрия.

Празничната програма на учениците от българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена започна с поднасяне на цветя пред паметника на светите братя в двора на БКИ „Витгенщайн”. Малките палавници бяха подготвили богата музикално-артистична програма и зарадваха родители и гости с песни, стихотворения и танци.

SONY DSC

 

Тази година тържеството бе под наслов „Нашите корени са там, нашият живот е тук”. „По този начин искаме да подчертаем, че където и да тече животът на човек, той винаги помни корените си”, сподели Ирина Владикова, директор на училището. По-големите ученици представиха постановката „Когато куклите на спят”, подготвена с професионалната помощ на актрисата Лина Гладийска.

SONY DSC

Н.Пр.Елена Шекерлетова поздрави гостите с Деня на българската просвета и култура и славянската писменост
Н.Пр.Елена Шекерлетова поздрави гостите с Деня на българската просвета и култура и славянската писменост

Вечерта в залата в БКИ „Дом Витгенщайн” да почетат светлия празник се събраха българи и австрийци, приятели на България. Тържеството бе открито от директора на културния институт Румяна Конева. Приветствие поднесе и посланикът на България в Австрия Н.Пр. Елена Шекерлетова. „Докато има кой да пее „Върви, народе възродени”, ще има и България и тя ще бъде навсякъде, където има българско слово и български дух”, подчерта в словото си тя.
По традиция на този ден се връчват и наградите на Министерство на културата за принос в развитието на българо-австрийските отношения. С наградата „Златен век” бе отличен проф.Петер Бахмайер. Роденият във Виена славист, политолог и историк е бил секретар на Българския изследователски институт в Австрия в периода 2006-2010 г. и е президент на дружеството „Приятели на Дом Витгенщайн“. „Българският професор в Австрия”, както често е наричан проф.Бахмайер, е и доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св.Климент Охридски”.

Проф.Петер Бахмайер благодари за наградата "Златен век"
Проф.Петер Бахмайер благодари за наградата „Златен век“

На чист български език той благодари за честта и подчертта, че ще продължи да работи за популяризирането на българската история в Австрия.

С почетни грамоти за принос в развитието на българо-австрийските отношения и популяризиране на българската култура бяха отличени директорът на тиролската банка Ханс Унтердорфер, славистът проф. д-р Фьодор Польоков, бившият директор на БКИ „Дом Витгенщайн” Борислав Петранов и директорът на Българския изследователския институт и секретар на дружестов „Приятели на Дом Витгенщайн“ Антоанета Чолакова.
За трета поредна година посланик Шекерлетова връчи и наградата за най-добър студент по българистика. С почетна грамота, парична награда от 1 000 евро, осигурени от фирма Шенкер, и право на стаж в посолството на Република България в Австрия бе отличен Иван Шимко. Той вече е доктор по философия и привършва следването си по българистика. Впечатлил е авторитетното жури с отличния си успех, активна литературна и преводаческа дейност във виртуалната библиотека „Иван Шишман” и визията си за бъдещата му реализация като българист.

Иван Шматко е най-добрият студент в специалността "Българистика" в Института по славистика във Виенския университет
Иван Шимко е най-добрият студент в специалността „Българистика“ в Института по славистика във Виенския университет

Поощрителната награда за най-добър студент българист бе учредена от посолството на Република България в Република Австрия през 2012 г., за да стимулира интереса на учащите се към миналото и настоящето на страната ни и да насърчи активните връзки между двете страни. Досега нейни носители са били Георг Кайл и Ясмин Дагенхарт.

След официалната част гостите се насладиха на тържествения концерт посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

programa

 

Празникът бе отбелязан и от българските училища в „Дунав“ и „Орфей“ в Линц и „Никола Вапцаров“ в Грац.

____________

Още по темата:

Георг Кайл: Българистиката има много важно място в живота ми

Ясмин Дегенхарт: Българският език е изпълнен с приключения

Награда за най-добър студент българист

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации