14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеЧестит празник на буквите!

Честит празник на буквите!

-- Реклама --

Буквите са най-трайното нещо останало от IX-век, което използваме и днес

glagolicaПрез не чак толкова далечната 1851 г., в Пловдив за първи път се организира празник на братята св. Кирил и Методий, който скоро се утвърждава в празничния календар на България като Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост. Според някои сведения, още през 1813 г. подобно тържество е било организирано и в Шумен.

Но сега не искаме да си разказваме историята на празника.

Посветихме цялата седмица преди този ден на българските училища и учители в Австрия. Това бе нашият начин да им засвидетелстваме уважение, благодарност и признателност. Имахме и още една цел – да събудим детските спомени във всеки един от нас. Защото всички ние свързваме този празник най-вече с детството, с първата изписана дума, с първата прочетена книга, чина и любимата учителка. Днес, когато вече сме пораснали, за нас е важно да създадем такива спомени и в децата си, да им предадем силата на буквите и да ги научим да обичат българския език. Живеейки далеч от корените си, тази задача е по-трудна, но не и невъзможна. Тук на помощ идват българските училища, създадени с много любов и възрожденски дух във Виена, Линц и Грац. Помагат и многобройните срещи с писатели и творци на изкуството, помага всеки досег с българската култура, познаването на миналото.

На този толкова светъл и безспорен празник на на славянската писменост и култура, може би трябва да се замислим и за всичко онова, което ни пречи и спира да превърнем познанието в действие. Как знанието, натрупано в класните стаи, да се използва за действия, които преобразяват живота ни, родината и самите нас? Защото силата на знанието се проявява най-вече в делата. По тях си личи доколко един народ е приел в сърцето си заветите на своите духовни просветители.

Честит празник на всички, които познават силата на словото и вярват в постиженията на духа!

_________________

Още по темата:

За училищата по родолюбие и преодавателите в тях – Защо решихме по повод 24 май да представим преподавателите в четирите български училища в Австрия

Нашите учители: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена

Нашите учители: Българско училище „Дунав“, Линц

Нашите учители: Българско училище „Никола Й.Вапцаров“, Грац

Нашите учители: „Българско училище „Орфей“, Линц

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации