5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия100 години от рождението на великата оперна певица Люба Велич

100 години от рождението на великата оперна певица Люба Велич

-- Реклама --

Необикновен глас, красота и огнен темперамент правят родената в България оперна дива любимка на публиката във Виена, Лондон, Берлин, Ню Йорк

luba VelichИ до днес в музикалния свят изпълнението на Саломе от Люба Велич в едноименната опера на Рихард Щраус се приема за еталон за чувствена и лирична интерпретация. През 1944 г. композиторът решава да отбележи своята 80-годишнина с тази опера и за изпълнението на главната роля ангажира именно българското сопрано.

Родена на 10 юли 1913 г. в село Славяново, близо до Варна, Люба Величкова от малка проявява своя музикален талант. Като дете свири на цигулка и пее в училищния хор. Родителите й обаче настояват тя да получи сериозно образование и девойката заминава да учи философия в Софийския университет. Успоредно с това обаче тя пее в хора на катедралата „Александър Невски“.

Любовта към музиката надделява и тя завършва Държавната консерватория в София в класа на проф. Георги Златев. Дебютът й на сцената на Софийската опера е през 1934 г. с малка роля, но няколко години по-късно тя застава на същата сцена редом до великия Шаляпин в „Борис Годунов“ на Мусоргски.

Младата певица продължава образованието си във Виенската музикална академия и по стечение на обстоятелствата, кариерата й е свързана със сцената на Виенската държавна опера. Преди това между 1936 г. и 1940 г. тя радва публиката в Грац. За да се възприема името й по-лесно от немскоговорящата аудитория, певицата променя фамилното си име на Велич. По време на Втората Световна война примадоната се изявява на сцените в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Дрезден.

Първото изпълнение на коронната й роля Соломе е във Виенската фолкс опера през 1942 г. Две години по-късно тя дебютира на сцената на Виенската държавна опера, а от 1946 г. е щатна солистка там.

Luba Velich 1С тази своя роля Люба Велич покорява и световните сцени. През 1947 г. тя гастролира в лондоснката опера „Ковънт Гардън“, където е извикана 30 пъти на бис от публиката. В Ню Йорк е приета изключително топло и радушно и прекарва три сезона в „Метрополитън опера“. Освен на любовта на своите почитатели, в САЩ примадоната се радва и на изключително внимание от страна на президентите Труман и Айзенхауер, които дават приеми в нейна чест.

В музикалния свят още се говори за прочутия танц с воали от операта „Соломе“. Той продължва 20 минути, през които сопраното пее и танцува едновременно. Разкъсва воалите един след друг, докато остава по прилепнало трико в телесен цвят, но публиката мисли, че е гола – невероятно смело за времето си решение.

Музиковедите описват гласа на Велич като необикновен. Той притежавал особена красота и богатство на тоновете, безупречна чистота на интонациите и сила. Според някои примадоната е била идеалният изпълнител за репертоара на Вагнер, но тя не проявявала никакъв интерес към него. „Аз не съм немска селянка, а еротична българка“, шегувала се тя, обяснявайки незаинтересоваността си към творчеството на композитора. Пламенният й темперамент подхождал на роли от оперите на Пучини като Чо-чо Сан в „Мадам Бътерфлай“, Манон Леско в едноименната опера, Мими в „Бохеми“. Изявявала се като Дездемона в „Отело“ на Верди, Дона Ана в „Дон Жуан“ на Моцарт.

В средата на 50-те години се появили първите проблеми с гласа й и от 1955 г. Люба Велич се появява рядко на сцената, главно в по-малки роли.

През 1962 г. й е присъдено отличието „Камерзингерин“ на Виенската държавна опера.

След като се разделя с оперната сцена, тя се снима в няколко филма.

Люба Велич умира на 2-ри септември 1996 г. във Виена.

 

Luba Velich knigaПлеменицата на оперната дива, актрисата Весела Дамян Колева издава през 2004 г. книга, посветена на живота и творчеството на Люба Велич, останала непозната в родината си. Богата семейна хроника се допълва от любопитни факти от живота на певицата и изявите й на световните сцени, илюстрирани със снимков материал.

 

Изпълнение на финалната сцена от операта „Соломе“ на Рихард Вагнер може да намерите тук

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации