10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМоята малка градска леха

Моята малка градска леха

-- Реклама --

Виена предлага все по-креативни възможности за градинарстване в града

Мобилни лехи в междублоково пространство,Виена,  2-ри район
Мобилни лехи в междублоково пространство,Виена, 2-ри район

Голям град – шум, тълпи, бетонни блокове, влакове и миниатюрни късчета зеленина. Не, това описание определено не важи за австрийската столица. Дали защото местната Зелена партия участва активно в управлението на града или защото хората са активни, но във Виена градинките са издигнати в култ. Във всичките им разновидности – цветни, зеленчукови, билкови, движими и недвижими.

От няколко години в града набират скорост различни движения – градско градинарство, мобилни лехи, междусъседски градини и др. Те обединяват съседите, съкварталците или просто хора, желаещи да заровят ръце в земята и да отглеждат собствени цветя или зеленчуци.

Община Виена (MA42) и общинска фирма „Градски градини” не само подкрепят сдруженията, заели се с биоземеделие и цветарство, но и предлагат финансова и консултантска помощ на градските градинари.

Urban Farming

Инициативните виенчани с гордост отглеждат домати, босилек, боб, салата без да напускат любимия си град. Те намират своето парче земя в комуналните градини, в междусъседските лехи и дори в дървените сандъчета на терасата.

nachbarschaftsgardenВъв Виена в момента има 25 комунални градини, разположени в различни райони. Първата е Heigerlein и е създадена през 2008 г. като съвместен проект на община Виена, кметството на 16-ти район и сдружение Gartenpolylog. Празната зелена площ  в края на Отакринг е превърната в 1000 кв.м зеленчукова градина, за която се грижат около 50 човека любители градинари, децата от кварталната детска градина, както и обитателите на близкия дом за стари хора. Всеки ползвател (семейство, организация) може да засади каквото му душа иска – подправки, домати, салата, боб, моркови, стига да не използва изкуствени торове и пестициди. Начинаещите градинари-любители могат да разчитат на експертна помощ и съвети от специалистите на фирма „Градски градини”.

Urban Gardening

И докато някои се увличат по биоземеделие, други намират поле за изява на творческите си идеи в разкрасяването на квартала. Такъв пример са жителите на ул. „Волфганггасе” от 12-ти район, които със собствени усилия правят улицата си по-красива и приветлива.garden in the city

През 2010 г. по инициатива на художничката от квартала Юта Вьортел-Гьослер съседите създават сдружение „Градина Волфганггасе” и кандидатстват по проект на общината. В резултат получават правото да обработват 13 малки тревни площи и една по-голяма алея в средата на улицата. Вече три години те се грижат заедно за своята малка градска градина, а работата по нея е създала много поводи за приятелски сбирки.

Условията за превръщането на едно празно простраство в градина са прости и съгласие от страна на районното кметсво се получава сравнително бързо.

За да стимулира използването на незаетите площи, общината подпомага сдруженията както с безплатно предоставяне на почва и компост за градините, така и с пари. В рамките на проект „Да обединим градините”от 2011 г. тя финансира по едно сдружение на район с 3 600 евро.

Мобилни лехи

В бързоразвиващия се свят всичко се променя. И градините вече не са това, което бяха. Поне не и в големия град. Тук те се трансформират в мобилни лехи – големи дървени сандъци, в които се засяват цветя или зеленчуци. Те са изключително практични за междублоковите пространства, в които няма свободна земя, лесни са за пренасяне, разместване и пренареждане според конкретните нужди. Възрастните хора също с удоволствие се включват засяването и отглеждането на културите, тъй като новите „лехи” са по-високи и удобни.mobile beet

Към момента общината е предоставила около 100 мобилни лехи, разпределени в  12 жилищни квартала.

Garteln Ums Eck

baumscheiben1Този проект на община Виена е особено подходящ за тези, които не искат да се отдават на междусъседско общуване. Те могат да направят своята градска градина в празното пространство около засадените по улиците дървета. Желаещите могат да се обърнат към районното кметство и да получат „правото” да се грижат за съответното място. С упоритост и желание то може да се превърне в приятен цветен акцент на фона на градския пейзаж.

Guerrilla Gardening

GuerrillaТази възможност за разкрасяване на града не се предлага от общината. Привържениците на революционното движение, чийто корени са във Великобритания, действат главно през нощта като садят домашни цветя на необичайни публични места – дупки между плочите на тротоара или асфалта, пукнатини на стари къщи.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации