16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАроматните кайсии на Вахау

Ароматните кайсии на Вахау

-- Реклама --

Цъфтежът на кайсиевите дръвчета по долината Вахау привлича стотици туристи

цъфтеж на кайсииАко сега тръгнете на разходка между Кремс и Щпиц със сигурност ще се захласнете по бухналите като захарен памук розови дръвчета. Те покриват хълмовете край Дунав и придават неповторимо очарование на  пейзажа. Съвсем скоро нежните цветчета ще опадат и ще започнат да се оформят плодовете. Най-вероятно в началото на август ще ви се иска да се върнете отново там, за да опитате известните кайсии на Вахау.

WachauДолината Вахау обхваща 40-километровата ивица земя от двете страни на река Дунав между градовете Кремс и Мелк в провинция Долна Австрия. Със своите повече от 5 000 исторически паметника регионът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Мястото е известно и като един от най-добрите винарски райони на Австрия. Лозята тук са стъпаловидни, а песъчливата почва придава уникален характер на вината. Сред запазените марки на живописния регион са и местните кайсии, известни със специфичния си вкус и наситен аромат. Причинно-следствената връзка между географския регион и качествата на продукта дава основание на ЕК да впише през 1996 г. този плод в Регистъра за защитени наименования за произход.

Комбинацията от добро географско разположение, културно-историческо наследство и специфични регионални продукти дава на хората от долината Вахау възможност да развиват едновременно овощарство, винарство и туризъм. Местните кайсии са популярни в цяла Европа, а бизнесът с тях отдавна не е свързан само с продажбата и преработката на вкусния плод. Със съвместните усилия на производители, сдружения и държавате са превърнати в атракция, привличаща всяка година хиляди туристи.

Назад във времето

щемпел за касйииЗа родина на кайсиите се счита Китай, от където те се разпространяват и в Западна Европа. Първите писмени сведения за този плод в района на Дунава на територията на днешна Австрия се срещат в писмо от 1509 г. в архива на град Ефердинг край Линц.  С професионално селектиране на сортове населението тук започва да се занимава около 1890 г. През 2003 г. е основано и сдружение „Оригинални кайсии от Вахау” с цел да култивира, съхранява и защитава специфичния регионален продукт.

Оригинални кайсии от Вахау

бране на кайсииТрадиционно селеционирани и разсаждани от производителите в региона и местните разсадници през периода 1900-1960г., кайсиите от долината на Вахау се срещат в три разновидности, определени от формата им: конусовидни, овални и ананасови. Най-разпространеният сорт е Клостернейбургер (Klosterneuburger). Плодът му е средно голям, конусовиден и теглото му варира от 45 до 65 г. Основният цвят на кората е червен като половината или повечето от външната обвивка е зачервена, често и с кафеникави до червеникави точки. Месестата част е оранжева на цвят, с плътна и сочна консистенция, която не става сипкава.

В района на Вахау са засадени около 100 000 кайсиеви дръвчета. Регистрирани членовете на местното сдружение „Оригинални кайсии от Вахау”, които със семействата си са ангажирани в отглеждането на овощки, са около 180 човека.

Добре узрелите и ароматни плодове се берат изцяло на ръка. Едно дръвче не може да бъде обрано наведнъж, а се налага овощките да се обират от 3 до 5 пъти. Запазена марка на местните овощари е кошницата за събиране на кайсии с издължена, заострена към дъното форма и висока извита дръжка, която лесно може да се закачи на клона. Конусовидната форма позволява плодовете да се подреждат един до друг без да се нараняват като същевременно натискът върху най-долните редове е максимално облекчен.

На пазара

кайсииАко до преди 10 години повече от 70% от готовата продукция се е продавала в рамките на кооперации или търговия на едро, днес съотношението е обратно – до 70% от кайсиите се продават  от стопанствата или чрез улични продажби. Пътувайки с кола между градчетата във Вахау в края на юли, човек непрекъснато среща щандове с кайсии. Истинските местни плодове се разпознават не само по цвета и аромата, но и по знака за произход, сложен на кашоните, щайгите или другите опаковки. Килограм от сочния плод струва от 2,50  до  3 евро. Тъй като кайсиите се берат узрели, те могат да се продават или преработват най-късно един ден след откъсването им. Нежната им структура не позволява да се траспортират на дълги разстояния и затова те рядко могат да бъдат срещнати на други места извън долината Вахау.

Кулинарни изкушения от кайсии

Пресните плодове могат да се опитат само на място в някое от китните градчета и селца по поречието на Дунав в рамките на около 3 седмици през юли и август. Голяма част от реколтата се преработва и консервира като за целта се използват здрави и зрели плодове. Високото съдържание на захар, киселини и пектин в местните кайсии оказва изключително добро влияние върху качеството на приготвения от тях конфитюр. По стари традиционни рецепти в почти всяка къща във Вахау се приготвят още нектар, чътни, кайсиева ракия, ликьор. Красиво опаковани продуктите се продават в многобройните туристически магазинчета или в самите стопанства. Бурканче от 22 мл. кайсиев конфитюр се предлага за около 4,50 евро, 0,75 мл нектар, който може да се консумира като  плодов сок и да се използва за подслаждане на сект върви по 5,20 евро, чътни може да се намери за около 5 евро за 200 мл., а о,35 л. кайсиева ракия (40%) струва 17,50 евро.

кайисеви кньодели

Част от плодовете се използват и в местната кухня и най-вече в сладкарството. Традиционният кайсиев сладкиш, кайсиеви кнедли, сладолед и многобройни други кулинарни изкушения посрещат туристите в местните ресторанти и гостилници.

Поради специфичните си качества кайсиите от Вахау са включени и в програма на австрийското министерство на земеделието, имаща за цел да подпомага и популяризира развитието на регионални хранителни продукти. Чрез участия в различни фестивали, изложения и изложби местните производители могат да рекламират и популяризират своите стоки в цяла Австрия.

Поради богато си съдържание на витами, кайсиите намират широко приложение и в козметичната индустрия.

Кайсиевите празници – магнит за туристи

кайисеви празнициС откъсването на първите зрели плодове започват и кайсиевите празници във Вахау. В средата на юли първи са жителите на Кремс. Последният уикенд от месеца е за най-стария празник – този на производителите на кайсии от Шпиц. Повече от 50 години с песни и танци там празнуват цар и царица Кайсия, а  многобройни сергии на градския площад примамват с кулинарни изкушения и сувенири гостите на градчето.

Многобройните исторически забележителности, добрата инфраструктура, уютните хотели и ресторанти спомагат за превръщането на кайсиите от Вахау  от традиционен сезонен плод в доходен бизнес.

___________________

Още по темата:

Романтика на колела във Вахау – пътешествие из Кремс, Дюрнщайн и Щпиц  (брой 3/2012 списание А4)

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации