16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияМеждународна асоциация за българско изкуство по света бе учредена в София

Международна асоциация за българско изкуство по света бе учредена в София

-- Реклама --

logoMabisМеждународна асоциация за българско изкуство по света /МАБИС/ беше учредена в четвъртък, 10.01.2013, в Столична библиотека. Учредителите на Асоциацията поставиха официалното начало на една изцяло нова неправителствена организация, чиято основна цел е подкрепата на българското изкуство във всичките му форми и неговото широко популяризиране по света.

Председател на МАБИС е художникът Павлин Петров – единственият български автор с две самостоятелни пътуващи изложби – „Глаголица и прабългарски руни” – емблематична за страната ни изложба, и „Глаголица” – единствената самостоятелна авторска изложба от колекциите на Министерство на външните работи. Заместник председател на МАБИС е Вера Костадинова – човек силно отдаден на обществени и социални каузи. Веселин Давидков, един от учредителите, представя себе си като пътешественик и пишещ. Той е добре познат в много страни по света, владее няколко чужди езика и подкрепя безусловно каузата „БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО”. Васка Грудева е човекът, в чиито ръце ще бъдат финансовите дела на младата организация, а поетесата – журналист Даниела Капинчева отговаря за връзките с обществеността на МАБИС. В борда влизат още две популярни личности, които нямаха възможността да присъстват лично на официалното учредяване поради факта, че живеят извън пределите на България, но те ще подкрепят и подпомагат каузата МАБИС от позицията си на публични личности с доказан авторитет сред съгражданите си. Боряна Павлова е представител на Асоциацията за САЩ. Тя е учредител и председател на Българският дамски клуб в Ню Йорк, организатор на първия конкурс „Мис Българка в САЩ” за 2012г. и носител на приза на Федерацията на балканските Американски асоциации и партньорски организации за 2012 година. Иво  Станков е представителят на МАБИС за Англия. Той е успешен, международно признат цигулар и основен организатор на Фестивала за българско изкуство в Лондон. Логото на МАБИС е дело на младата художничка Евгения Костакиева, а интерактивната комуникация на организацията е в ръцете на IT специалиста Борислав Филипов.

AK2_2384_1

Една от амбициозните и значими цели, които уредителите на МАБИС си поставят, е да изградят една изцяло нова и силно позитивна визия на България пред света, превръщайки българското изкуство и култура в своеобразна визитна картичка на страната ни. Към младата организация вече има отправени няколко предложения за партньорство от редица неправителствени организации в страната и по света. Много са и желаещите да станат членове на МАБИС. Всичко за целите, структурата, дейността, инициативите и членството в Международна асоциация  за българско изкуство по света можете да откриете на сайта на организацията www.iabaw.org.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации