-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДецата от българско училище "Дунав" в Линц сами изработиха сурвачки

Децата от българско училище „Дунав“ в Линц сами изработиха сурвачки

-- Реклама --

В творческата работилница децата си направиха сурвачки и се запознаха със символиката и значението на коледните празници.

Текст Дарина Тонкова,

училищен ръководител

Какво е Коледа, как се празнува? Кога най-после ще дойде Дядо Коледа и ще ми донесе ли подаръка, за който мечтая? Все въпроси, които палавниците по света си задават по това време на годината. За българските деца в Австрия загадката е още по-голяма, защото тук добрият старец не посещава всички малчугани – вместо него детето Христос прави така, че всяко послушно дете да получи подарък на Коледа.


За да се запознаят българските деца в Линц с традицията и символиката на този светъл християнски празник, в българско училище „Дунав“ в Линц бе организирана вече традиционната за училището „Коледна работилница“. Целта беше децата да научат не само нещо повече за Коледата като един от най-големите и почитани празници в народния календар, но и да с е запознаят с традициите и обичаите в България по това време на годината.
Коледата не е единственият зимен празник в народния календар. Зимните празници започват с Игнажден на 20 декември, на който ден нощта е най-дълга. Някога се е вярвало, че тогава времето се обръща към лятото и от този ден е началото на новата година. Четири дни по-късно е Бъдни вечер – вечерта преди Коледа, когато Богородица е родила Исус. Още от Бъдни вечер коледарчета започвали да обикалят къщите, за да благославят дома и семейството и да пожелаят здраве. Коледа е на следващия ден и се празнува с богата трапеза. На 1-ви януари идват сурвакарите. Този прекрасен обичай има за цел измолването на успешна година. Традицията гласи, че тогава младежите трябвало да сурвакат всички членове на семейството. Да сурвакат означавало да ги удрят с дрянови пръчки по гърбовете като едновременно с това произнасят благословии. Нашите прадеди са вярвали, че докосването с зелена клонка в началото на годината донася жизненост, здраве и сили.
И понеже много малко хора днес, да не говорим за българите в чужбина, се замислят за това какво послание носи сурвачка та, в българското училище „Дунав“ бе организирана своеобразна работилница за правене на сурвачки. Работилницата се състоя в събота, на 15.12.12 в сградата на църковния храм „Св. Францискус“ в Линц. Всяко дете получи необходимите материали и се впусна в надпревара кой ще направи най-хубавата сурвачка. По стара българска традиция на масите бяха наредени сушени плодове, семки, сухи чушки, вълна и пуканки.

В рамките на репетиция за Коледното тържество на училището беше пресъздаден и обичая „Коледуване“. Ученици от училището излязоха на сцената със „Стани, Нине господине“ и изказаха kоледарски благословии. В акомпанимент на младия пианист и композитор Тефик Сюлейманов децата пяха и любими зимни песнички.
Деца и възрастни позволиха на вълшебството, свързано с прекрасните зимни празници, да влезе в сърцата им. Всички заедно се насладиха на коледната магия и пресъздадоха българските традиции с много настроение, смях и закачки.
Кулминацията преди Коледа предстои. След по-малко от седмица, на 21.12, ще се проведе Коледното тържество за българските деца в Линц.
Празникът ще се състои на 21. Декември 2012, от 14:30 ч в сградата на църковния храм „Св. Францискус“ в

Програмата включва коледен концерт с участие на ученици от училището, раздаване на подаръци от българския Дядо Коледа, бюфет с българки специалитети, музика и танци и много други изненади.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации