5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКлючалката на г-н Витгенщайн - съвременно българско изкуство във Виена

Ключалката на г-н Витгенщайн – съвременно българско изкуство във Виена

-- Реклама --

През декември 2012 и януари 2013 в Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн” се открива представителна изложба на съвременно българско изкуство. Проектът е един от най-важните акценти в програмата на Института за тази Коледа  и цели да представи на виенската публика съвсем нови и специално създадени за изложбата произведения.

Куратор на изложабата е Борис Костадинов. Участват: Боряна Венциславова, Василена Ганковска, Даниела Костова, Михаил Михайлов, Максимилиян Праматаров и Камен Стоянов.

Общото между артистите е, че са българи, но живеят и работят в чужбина. Те са едни от най- представителните български имена в международен план. 

„Ключалката на г-н Витгенщайн” е изложба с три много важни отправни точки – творчеството на голямия философ Лудвиг Витгенщайн, архитектурната ценност на къщата, която той проектира за сестра си и която е паметник на австрийската модернистична архитектура, и не на последно място фактът, че тази къща от 1975 е Български културен институт.

Това място има необичайна история. То е символ на превратностите на 20-ти век. Къщата е проектирана като обект символизращ търсенията на големия философ. Семейството му е от еврейски произход и в периода на националсоциализма сестра му е принудена да напусне къщата и да емигрира в САЩ. Самият Витгенщайн пък планира да емигрира в Съветска Русия. След войната, къщата започва да се руши и е пред събаряне. Съюзът на австрийските архитекти организира протести и я спасява. През 70-те и 80-те години на 20 век, на това място се пропагандира официалната култура на социалистическа България.

Изложбата представя живопис, обекти, инсталации и видео произведения. Артистите интерпретират целия този исторически фон, но в същото време техните произведения коментират и света, в който живеем днес – в това число и проблемите на българската действителност.

„Ключалката на г-н Витгенщайн” е в Българския културен институт Дом Витгенщайн, Parkgasse 18, 1030, Wien, от 13 декември 2012 до 25 януари 2013.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на наградата Гауденц Б. Руф и в сътрудничество с Интегра Арт.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации