14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияА4 е новото име на списание "Българите в Австрия"

А4 е новото име на списание „Българите в Австрия“

-- Реклама --

 Представяме ви А4 – списанието на българите в Австрия – близо до хората, свежо и винаги актуално. 

                                                                                  В последния брой на списание „Българите в Австрия” загатнахме, че през новата година изданието ще излезе с променена визия. Как и защо избрахме А4 за име на списанието и какво още ново ще намерите в него? 

В този материал ще ви споделим неща от „кухнята” на редакцията. Вярваме, че новото име и дизайн на единственото българско списание в Австрия ще се хареса на нашите приятели.

2011 година бе година на големи промени и предизвикателства за целия ни екип. Главният ни редактор се сдоби с рожба и се потопи в дебрите на родителството; други направиха решителна крачка в промяна на статуса си от „in relationship” в “married” или „engaged”; трети успешно завършиха магистърската и си програма, а четвърти просто скочиха с парашут, за да видят света от високо. В цялата тази върволица от промени нямаше как да подминем и списанието. Най-трудна е първата стъпка, формулирането на целите, взимането на решението. И тогава помощта на приятел, вещ в занаята, е неоценима. В нашия случай външният стимул дойде от Пол Ивон, журналист, преподавател във Виенския университет, специалист по медии и комуникации. Той ни каза, че читателите ни заслужават повече информация и че ние можем да им я дадем. Той ни помогна да си повярваме и да се заредим с нужната доза самочувствие и увереност, за да се справим с промените, които замисляхме. Не мислете, че ни е било лесно. За пет години съществуване успяхме да изградим свои позиции и да спечелим вярна и активна читателска аудитория. Много издания дойдоха и си отидоха за това време, но нашето списание устоя на скептицизма, завистта и икономическата криза. Да правиш промяна, точно когато си стъпил здраво на крака е сериозно предизвикателство. Всички ние обаче имаме нужда от промени по пътя си. Само трябва да съберем смелост, за да ги осъществим.

Защо решихме да се променим името ли?

По много и различни причини, но не и защото „Българите в Австрия” не ни харесва. Това име бе избрано чрез анкета сред нашите приятели още при подготовката на първия брой на списанието. Тогава имахме нужда от име, което да ни отличава като една от многото националности в алпийската държава. То трябваше бързо и лесно да казва кои сме ние. Днес обаче България отбелязва 5 години от членството си в Европейския съюз, българите, живеещи в Австрия са много повече и имат ново самочувствие. Българската общност сега обединява не просто емигранти, а хора с образование, професия и успешна кариера, добре интегрирани в местното общество, студенти, бизнесмени, които всяка седмица пътуват между Виена и София. Искахме новото име да подчертава връзката между страните ни, развитите икономически и културни контакти, динамиката в отношенията между партньорите. Обсъждахме и други предложения, блъскахме си главата месеци наред. Знаехме какво искаме – кратко и ясно име, което да бъде еднозначно и на двата езика, за да не се налага да го превеждаме. Правихме комбинации от букви, изследвахме абривиации, ровихме се в речници и книги.

И накрая то се появи – А4!

Не, не като формат хартия, не и като Ауди А4. А4 като магистралата, която свързва Австрия и България, пътят, по който най-често влизаме в Австрия. Даваме си сметка, че в началото ще сте изненадани, може би дори леко объркани, смутени. Сигурно и много от вас няма да харесат новото име и ще изпитват носталгия по старото. Но сме уверени, че само след няколко месеца всички ние ще се гордеем, че българската общност има модерно и свежо списание. Списание, от чиито страници се информираме за актуалните новини и събития, събираме полезна финансова и правна информация, срещаме се с интересни личности и коментираме последните политически промени в Европа. Освен смяната на името, направихме промени и в графичното оформление на изданието като заложихме на цветовете на нашето ново лого – модерното оранжево, европейското синьо и спокойното сиво. Нашите редовни читатели са забелязали, че в последните ни броеве изчезнаха детската страничка, рецептата и някои други рубрики. За тях ще отделяме повече време и внимание в нашия блог Melange Bulgaren, а на тяхно място предлагаме повече новини от политическия, обществен и културен живот на България и Австрия. А4 ви предлага и пълен справочник на българските институции и организации в алпийската република, информация за българските заведения и магазини, както и списък с най-важните спешни телефонни номера.

Промените са хубаво нещо. И затова вярваме, че вие, нашите читатели, ще ни подкрепите в това начинание, за да може А4 – списанието на българите в Австрия, да бъде винаги актуално, свежо и близо до хората.

Списание А4 може да бъде закупено в българските магазини във Виена на адрес:

1050, Schonbrunnerstr. 55

1100, Laaer-Berg-Str. 3

1160, Maroltingergasse 100

1160, Ottakringerstr. 86

1150, Sechshauser Str.122

Най-сигурният начин да имате А4 до вас през цялата година е да се абонирате за списанието само срещу 12 евро! Преведете сумата от € 12 на посочената банкова сметка Kulturverein Bulgaren in Österreich, Erste Bank, BLZ 20111, Kontonr. 28714074000 (в полето Verwendungszweck напишете Абонамент, а в Допълнителен текст – името и адреса си).

Забележка: Абонаментът за списание „Българите в Австрия“ продължават да важи и за  А4.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации