5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеРоботи се разхождат в учебните зали на Американския университет в България

Роботи се разхождат в учебните зали на Американския университет в България

-- Реклама --

Ако някой си мисли, че създаването на роботи и експериментите с тях са приоритет на големите научни центрове, трябва да промени представата си. Роботите не са вече запазена територия на лабораториите за научни изследвания, нито пък на японците. Трима студенти от Американския университет в България демострираха роботи, изобретени от тях самите. Пред своите приятели и преподаватели  те разкриха различните аспекти на роботите – hardware, software, виртуални и реални симулации.

Ергюс Ристани (Албания) и Боян Спасов представиха своя общ проект – робот с вградени ултразвукови сензори, които преценяват разстояние  до 3 см. и така помагат на робота да преодолява препятствия по пътя си. Роботът използва силата на светлината, за да прецени точния ъгъл спрямо нея и по този начин успява да поддържа равновесие.  Двамата представиха и разработки на няколко виртуални робота, които имат своето приложение и в  реалността. Ергюс Ристани е вече трети курс в АУБ и отдавна е доказал своя интерес към компютърните науки. Създател е на първата онлайн система за гласуване в университета, използвана за изборите за Студентското правителство. През 2009 година Ергюс  се класира на 12-то място в глобалното състезание на Microsoft Imagine Cup в категорията „Роботика и алгоритми”, в което взеха участие над  60 000 студенти от цял свят. Сега той отново планира заедно със свои колеги да премери сили и изобретателност в този конкурс .

Четвъртокурсникът Боян Бърнев пък представи робот, който идентифицира препятствия около себе си с помощта на инфрачервени сензори, които подават сигнал към робота,  за да забави или увеличи скоростта си на придвижване.

Разбира се, в основата на тези демострации е преподавателят по компютърни науки в АУБ Волин Карагьозов, които непрестанно насърчава студентите да експериментират и откриват нови територии.
Вярно е, че наука се прави с пари, а такива обикновено липсват. Очевидно в АУБ не искат да се примирят с думичките „няма” и „не може”, защото са взели нещата в свои ръце – създали са специален фонд за насърчаване на преподаването, който има за цел да подобри учебната среда в университета. Именно този фонд е подкрепил и финансирал последните достижения на студентите от специалност „Компютърни науки” в АУБ.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации