1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияНа 31 декември 2010 година изтича срокът за пререгистрация на всички търговци...

На 31 декември 2010 година изтича срокът за пререгистрация на всички търговци в България

-- Реклама --

                                               Автор: адвокат Пепа Начкова,   www.nachkova.hit.bg

От 1-ви януари 2008 година в България е в сила Законът за Търговския регистър, по силата на който окръжните съдилища вече не водят търговски регистри. Всички еднолични търговци, търговски дружества (СД, ООД, АД и други) и клоновете на чуждестранните търговци, т.е. всички търговци, вписани в търговските регистри и регистрите на кооперациите при окръжните съдилища, следва да се пререгистрират в новосъздадения единен електронен Търговския регистър към Агенцията по вписванията. Крайният срок за тази пререгистрация е 31.12.2010г.


За да се пререгистрира търговецът е необходимо да се снабди със специалното за този случай Удостоверение за актуално състояние от съда по регистрация, да попълни съответните заявления и декларации, да представи актуалния дружествен договор, акт и другите изискуеми документи според конкретния случай. Подаването на заявлението за пререгистрация може да стане по два начина: 1) на място в службите на агенцията в България, лично от представляващия или – с нотариална заверка на неговия подпис и 2) да се подаде по електронен път, със сканирани документи и личен електронен подпис на представляващия търговеца или на неговия адвокат. Адвокатското пълномощно не подлежи на нотариална заверка.
Издаването на специалното удостоверение за актуално състояние от съда и самата пререгистрация от Агенцията, са освободени от държавни такси. Дължи се само адвокатски хонорар, в случай, че са използвани такива услуги.
Търговците, които не се пререгистрират в горепосочения срок, ще бъдат служебно заличени от съда за тяхна сметка.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации