6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМинистър Лиляна Павлова представи във Виена приоритетите на България по време на...

Министър Лиляна Павлова представи във Виена приоритетите на България по време на европредседателството

-- Реклама --
Андреас Зупер, Лиляна Павлова и Вернер Фаслабенд

Докато австрийският канцлер Себастиан Курц бе на официално посещение в България, във Виена министър Лиляна Павлова представи българските приоритети за европредседателството. Срещата бе организирана от Дипломатическата академия, Виена и Австрийския институт за изследване на европейската политика на сигурност (AIES). Основните акценти в  австрийско председателство, което започва от 1 юли 2018 г, представи Андреас Зупер. Дискусията  бе водена от Вернер Фаслабенд, президент на Австрийския институт за изследване на европейската политика на сигурност и бивш министър на отбраната. В пълната зала бяха посланиците на Кипър, Албания и Македония, членове на дипломатическия корпус, журналисти, студенти от Дипломатическата академия.

Кохезионната политика на Европейския съюз, Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар – това са четирите основни приоритети, по които работи България по време на европредседателството.

От своя страна Австрия вижда две основни предизивикателства, с които ще трябва да се справи по време на своя мандат от 1 юли – приключването на преговорите за Брекзит и приемането на новата финансова рамка на Съюза. Като основни приоритети Андреас Зупер посочи сигурност, конкурентноспосбност и дигитализация, стабилност. Той изтъкна, че страната ще председателства Съвета на ЕС за трети път, но сега цялостната политическа и правна рамка в ЕС е доста по-различна.

Следо обяд министърката по европредседателството се срещна с австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите Гернот Блюмел.

_______________

Още по темата:

Виена: Посланик Иван Сираков представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации