18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеПетицията за признаване на българския език за матуритарен в държавите-членки на ЕС...

Петицията за признаване на българския език за матуритарен в държавите-членки на ЕС влиза за обсъждане в Комисията по петиции на ЕП

-- Реклама --

На 21 март 2018 г. в  Комисията по петиции при Европейския парламент ще бъде обсъдена Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), с която се иска българският език да бъде официално признат за матуритарен в държавите-членки на ЕС

Евродепутатът Светослав Малинов ще защити българския език в Комисията по петиции. Очаква се в обсъждането да вземат участие подателите на Петицията, представители на Европейската комисия, Министерството на образованието и науката, български евродепутати и техни колеги от други държави членки в ситуация, подобна на българската.

Както Melange Bulgaren информира, Петицията бе внесена в Европейския парламент през март 2016 г. С нея се настоява матури по български език да бъдат включени в образователните системи на страните от ЕС.

Петицията има за цел да защити т. нар. малки езици, сред които е и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език. В нейна защита се обявяват Светослав Малинов и колегите му от българската делегация в Eвропарламента, се казва в разпространеното прессъобщение.

Петицията бе подкрепена с подписите на хиляди наши сънародници зад граница. До голяма степен тя е насочена към семействата, които се възползват от правото си на свободно движение в ЕС и се установяват за период от време в друга държава. Учителите от АБУЧ са категорични, че огромен стимул за българчетата ще бъде оценяването на знанията им по родния език в чужбина и признаването на тази оценка или сертификат, например при кандидатстване във висше учебно заведение.

В европейските образователни системи съществуват големи различия по отношение на преподаването, оценяването и признаването на езиковите познания. Повечето държави членки на ЕС не предвиждат възможност за явяване на езиков изпит при завършване на средно образование или признаване на сертификат по европейски език извън основните изучавани – английски, френски, немски, испански и италиански. Това дискриминира учениците, носители на по-малко говоримите езици.

Светослав Малинов, евродепутат от ДСБ/ЕНП и член на Комисията по петиции на Европейския парламент, подкрепя петицията от самото й начало. Малинов заяви, че ще защити петицията и в зала по време на дебата. Очаква се в обсъждането да вземат участие подателите на Петицията, представители на Европейската комисия, Министерството на образованието и науката, български евродепутати и техни колеги от други държави членки в ситуация, подобна на българската.

Д-р Ирина Владикова, директор на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина

„Когато започнахме тази битка бяхме малък екип и търсехме подкрепа отвсякъде. Днес зад искането на АБУЧ застават всички български институции и европейските депутати“, каза за Melange Bulgaren д-р Ирина Владикова, председател на Асоциацията и директор на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“. Тя се надява, че тези обединени усилия ще даведат до желания резултат и българчетата в чужбина най-после ще могат да държат матура и по майчиния си език. „В контекста на Европа, изучаването на майчиния език е добра основа за усвояването на всеки следващ чужд език. Освен това, една матура по български език ще улесни социалната мобилност на завършващите и ще повиши тяхната конкурентноспосбност”. Това са само част от предимствата за българските деца от евентуалното въвеждане на матура по български език, изброени от д-р Ирина Владикова.

Разискванията по петицията могат да се проследят в пряко предаване на 21 март, отоколо 12 ч. българско време, на сайта на Европейския парламент ТУК.

 

_________________

Още по темата:

Петиция за признаването на българския език за матуритетен в държавите членки на ЕС

Да подкрепим Петицията за признаване на българския език за матуритарен в държавите-членки на ЕС

Ирина Владикова пред BITelevision: Важно е българският да бъде признат за матуритетен език в рамките на ЕС

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации