10.9 C
Виена
петък, 19 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Все повече хора се ориентират към започването на собствен бизнес

Австрия: Все повече хора се ориентират към започването на собствен бизнес

-- Реклама --

През първата половина на годината са регистрирани рекорден брой нови предприятия

WKO

16 324 са регистрираните нови предприятия в Австрия за първите шест месеца на 2016 г. Те осигуряват 39 000 нови работни места. Тези данни оповести президентът на Стопанската камара (WKO) Кристоф Лайтъл, подчертавайки, че това е един изключителен резултат: „Всеки работен ден са се откривали по 126 нови предприятия или с 5,8% повече спрямо същия период на миналата година”. Много по-добро е и съотношението между фалирали и новоосновани дружества – на всяко закрито предприятие се падат по шест новооткрити, отчитат още от Камарата.

Кой и защо решава да започне собствен бизнес

Никога досега толкова много хора не са избирали възможността да бъдат самостоятелно наети и да започнат свой собствен бизнес. Средната възраст на новите предприемачи е 37,5 години (през 2015 тя е била 37,2). Данните отчитат и покачване в броя на жените, започнали самостоятелна дейност като сега те са 43,8% , а през 2015 г. – 42,9%. Най-голям – 42,9% е броят на самонаетите лица, работещи в областите, изискващи специално разрешение (Gewerbe)  и занаятчийството; 26,4% са заети с търговия, 16,6% с информационна и консултантска дейност. Най-разпространената правна форма за упражняване на самостоятелна дейност е едноличенен търговец (Einzelunternehmer) като такива са 76,5% от предприемачите в Австрия, регистрирани през първите шест месеца на годината. Около 12,6% се ориентират към дружество с ограничена отговорност (GmbH).

За 65% от новите предприемачи основен мотив за започването на самостоятелен бизнес е възможността сами да взимат решения и управляват предприятието си, посочват резултатите от изследването на Търговската камара. Почти толкова – 64% от тях оценяват като предимство и възможността да разполагат с гъвкаво работно време.

Според експерти сред причините за нарастващия брой самостоятелно наети лица са както многобройните форми за подпомагане на стартиращия бизнес от страна на държавата, така и повишената безработица. От една страна, редица институции в Австрия осигуряват безплатни консултации и съвети на започващите свой бизнес, съществуват и многобройни възможности за получаване на финансово подпомагане, бяха облекчени и условията за регистрация на дружествата и бе въведено по-широко използване на електронните услуги. От друга страна, в последните години броят на безработните в страната непрекъснато расте и след няколко месеца безплодно търсене на подходяща работа, мнозина се ориентират към собствен бизнес.

Колко са самостоятелно заетите българи в Австрия

За разлика от общата тенденция за увеличаване на желаещите да развиват собствен бизнес, броят на самостоятелно наетите българи показва лек спад. През юни 2016 г. те са 2 378, докато за същия период миналата година са били 2 442. Прави впечатление, че към тази форма на работа се ориентират повече жени като те са 67% от общия брой или 1 597. Статистиката сочи още, че 678 жени са на възраст между 25 и 50 години спрямо 548 мъже в тази възрастова граница. Близо 46% от всички самостоятелно заети лица или общо 1 103 човека са на възраст над 50 години като от тях 898 са жени, а 205 – мъже. Според експерти логичното обяснение на това явление е, че голяма част от самостоятелно заетите лица са лични асистенти или домашни помощници. Традиционно тази сфера е феминизирана и в по-голяма степен са заети жени, а най-често това са жени над 50-годишна възраст.

 

Експертна помощ за започване и развиване на собствен бизнес във Виена

eksprtna pomoshtАвстрийска бизнес агенция, Виена е първата институция, която посреща чуждестранните инвеститори в Австрия. Тя предлага безплатни консултации по всички съществени въпроси, свързани с регистрацията, установяването и развитието на ново предприятие – търсене на подходящ офис, партньори, възможности за финансиране, данъчни и трудово-правни съвети.

Wirtschaftsagentur Wienповече от 30 години агенцията подкрепя и подпомага развитието на австрийски и международни фирми, предоставяйки програми за финансово подпомагане и консултации. Съвместно с Mingo Migrant Enterprises поддържа собствен център за безплатни консултации за имигрантски фирми на различни езици. Към момента консултантски услуги се предлагат на 14 езика.

WKOСтопанската камара представлява интересите на бизнеса пред политическите, административни и обществени институции и се грижи за поддържането на благоприятен бизнес климат в страната.  Форумът „Едноличен предприемач” е насочен към подпомагане на малките еднолични фирми. Чрез индивидуални консултации, семинари, курсове, тематични събития предприемачите се обучават и подготвят за решаването на редица ежедневни проблеми, свързани с техния бизнес.

Консултантски център за нови европейски граждани „Компас”предлага консултации на български предприятия и предприемачи, извършващи или имащи намерение да започнат бизнес в Австрия

Advantage Austria, София – Австрийското търговско представителство в София съдейства на българските инвеститори при установяването на контакти с австрийски фирми. Периодично се организират различни прояви за установяването на делови контакти и партньорства между български и австрийски предприемачи.

______________

Още по темата:

Българският бизнес във Виена в цифри

Работещите като лични асистенти в Австрия могат да потърсят информация за правата си и онлайн на български език

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации