10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТрети събор на българите в Австрия: Празник на розата, Фридрихсхоф 2016

Трети събор на българите в Австрия: Празник на розата, Фридрихсхоф 2016

-- Реклама --

29.5.16 rosenfest3-page-001За трета поредна година българската общност в Австрия ще се събере на станалия вече традиционен Празник на розата. „Съборът представя многообразието на народните ни традиции, съчетано с изпълненията на български творци”, казва арх.Елица Георгиева от галерия „ГАМА”, по чиято идея и концепция се провежда събитието. Тя е и главен организатор на празника, който събира сънародници не само от различни части на алпийската република, но и от съседните държави.

Всяка година съборът има определена водеща тема. Първата година той се проведе под надслов „Да не забравяме корените си” като за целта в специално създадена градина бяха засадени розови храсти от маслодайния сорт „Роза дамасцена”. Втората година бе посветена на хляба и свързаните с него традиции. Водещото мото тази година е „Да съхраним България” като „пеем, танцуваме, вярваме в традициите и ги предаваме на децата”.

Тази година празникът ще се проведе на открито, защото стените на залата няма да устоят на гласовитите гости на събитието. Организаторите издават някои от тях: Петя Димитрова, наградена със  златен медал на  XVI Национален детски фолклорен конкурс “ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ“ гр. Стара Загора 2016г. Деветгодишната Петя е доскорошна ученичка на диригента Стоян Димитров, носител на голямата награда на Първия международен конкурс за детска забавна песен „Милион чудеса“. Съвсем от скоро той работи с малък хор към българска адвентиска църква Виена, който също ще бъде сред гостите на празника. В най-малък участник на празника може да се превърне Александър Табаков, който е само на 5 години; Кристияна Иванова, солистка на детски хор Хасково с много изяви и награди, която наследява песента от майка си и сестра си  – Бонка и Петя Иванови, същo са гости на събитието; детската танцова група, кукерската група, талантливите певци и танцьори към Сдружение „Български ритми”, ще изпълнят въздуха с  пищни български звуци.

„Фолклорният елемент в облеклото на всеки един от нас в деня на празника – 29 май  ще бъде знак, че се гордeeм, че сме българи. Защото, за да СЪХРАНИМ БЪЛГАРИЯ всички ние трябва сме главни участници, а не само зрители!”, категорична е Елица Георгиева, която определя себе си още като „организатор-идеалист и утопичен патриот”.

Кога: 29 май 2016 г. от 11.00 до 18.00 ч.

Къде: Фридрихсоф

Навигация 2424 Zurndorf,

Römerstrasse 7

+47° 56’ 59.52”,

+16° 56’ 25.76”

fridrishof karta

 

_______________

Още по темата:

Елица Георгиева: С Празника на розата претворявам моята страна

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации