5.1 C
Виена
вторник, 28 ноември, 2023
spot_img
НачалоактуалноПрезидентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените в Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените в Изборния кодекс

-- Реклама --

Още в края на април пред българи във Виена президентът обеща да защити интересите на сънародниците в чужбина

Росен Плевнелиев се среща с представители на протестиращите срещу промените в Изборния кодекс в българското посолство във Виена
Росен Плевнелиев се среща с представители на протестиращите срещу промените в Изборния кодекс в българското посолство във Виена снимка Меланж Булгарен

Последните седмици от работата на българския парламент по приемането на промени в Изборния кодекс, бяха свързани с протести от страна на живеещите зад граница сънародници и с някои нелицеприятни сцени и изказвания на български политици по отношение на същите тези български граждани. В крайна сметка, парламентарните групи не успяха да се обединят около единна позиция и приеха редица ограничения за гласуващите в чужбина. Така на ход бе президентът, който се възползва от правото си на вето и върна спорните изменения за ново разглеждане в Народното събрание. Мнозина наблюдатели коментират, че тази победа далеч не означава спечелване на цялата битка, тъй като окончателното решение зависи не от държавния глава, а от народните представители.

Росен Плевнелиев разговаря с представители на протестиращите във Виена снимка Меланж Булгарен
Росен Плевнелиев разговаря с представители на протестиращите във Виена
снимка Меланж Булгарен

Припомняме, че на 26 и 27 април Росен Плевнелиев бе на официално посещение в Австрия. Той пристигна в австрийската столица директно от Ню Йорк в разгара на протестната вълна срещу изключително рестриктивния по отношение на българите в чужбина Изборен кодекс. Протест имаше и във Виена и по инициатива на президента представители на протестиращите се срещнаха с него в българското посолство. Още тогава държавният глава увери, че ще направи всичко необходимо, за да защити интересите на близо 2 млн. българи зад граница. „Нека да видим в какъв вид ще се приеме законът и ако разпоредбите не гарантират максимална възможност на гражданите да излъчат свои представители, аз ще се възползвам от своите правомощия“, каза той пред представители на протестиращите.

Две седмици по-късно виждаме, че президентът държи на дума си. Той наложи вето на спорните текстове и върна тези разпоредби от Изборния кодекс за ново разглеждане. Прилагаме и пълното съобщение на президентската канцелария:

Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс. Според държавния глава това ще даде на народните представители  възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Президентът вярва, че Изборния кодекс (ИК) следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина и подкрепя всяка демократична промяна в тази посока. Това обаче не трябва да става за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина. Според президента опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение. Демокрацията живее чрез изборите, защото в изборния ден чрез енергията на гражданите, благодарение на тяхната активност, политическите институции получават своята представителност и легитимност. Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители.

Държавният глава приветства промените в Изборния кодекс, с които се въвежда електронно дистанционно гласуване. Президентът е убеден, че постигнатото обединение на парламентарното мнозинство около това решение се оценява позитивно от българските граждани. Народното събрание даде добър пример за взаимодействие между пряката и представителната демокрация и показа, че служи на хората и зачита волята им след проведения референдум.

Оценката на държавния глава е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях. Президентът не може да приеме с един законодателен акт да се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.

Държавният глава връща за повторно обсъждане изменения чл. 14 от ИК, тъй като смята, че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение – в зависимост от място на пребиваване в чужбина. Съгласно чл. 6 от Конституцията на Република България всички граждани са равни пред закона и е недопустимо ограничаване на правата им.

Изменената разпоредба на чл. 14, ал 1 не въвежда изрични ограничения за броя на секциите, които могат да бъдат разкрити в наше дипломатическо или консулско представителство. Според президента поради точно определената територия, на която могат да се разкриват тези секции, в някои случаи това неминуемо ще доведе до ограничения за упражняване на активното избирателно право на гражданите.

Разпоредбата на чл. 14, ал. 2, предвижда в населени места в държавите членки на Европейския съюз, в които няма дипломатически и консулски представителства, да се разкриват толкова секции, колкото са необходими, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления. Държавният глава не намира логика в различното третиране на избирателите на база само формален белег – наличие на дипломатическо или консулско представителство.

Алинея 3 на чл. 14 въвежда ограничение за образуване само на една избирателна секция в населени места с население над 1 млн. жители в държави, които не членуват в Европейския съюз и в които няма дипломатическо или консулско представителство. Подобна норма не отчита спецификата на българските общности зад граница и не гарантира равна възможност на тези наши сънародници да упражнят активното си избирателно право, смята държавния глава.

През всичките години от своя мандат президентът винаги е бил в активен диалог с българските общности зад граница. Срещите с наши сънародници са неизменна част от посещенията на държавния глава в чужбина, за да бъде съпричастен с техните проблеми и да работи, за намирането на решения. Според президента българската държава дължи на своите граждани, където и да са те по света, изборни правила, които да ги мотивират да гласуват, а не да им създават пречки. Благодарение на усилията на държавните институции и българските общности, през последните години избирателната активност в чужбина се повишава. Отстъплението от постигнатото е необяснимо и неприемливо. Последица от него ще бъде загубеното доверие на българските граждани.

Президентът се надява при новото обсъждане на закона народните представители да съсредоточат усилията си върху постигане на най-добрия баланс между правата на гражданите и честността и прозрачността на изборите. Държавният глава очаква да не бъдат приемани разпоредби, които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани. При наличие на такива, президентът ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

Указът на президента и мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на посочените разпоредби от ИК ще бъдат изпратени в парламента.

_____________

Още по темата:

Герб „опраска“ гласуването в чужбина

Представители на протестиращите срещу промените в Изборния кодекс българи във Виена се срещнаха с президента Росен Плевнелиев

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации