8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалокултуракнигаА защо да не подарим книга за свети Валентин?

А защо да не подарим книга за свети Валентин?

-- Реклама --

Личните предпочитания на Соня Тодорова за истински добра книга, подходяща за подарък в Деня на влюбените

books_giftКакто и предполагах, секунди след като се отървахме от коледните шоколадчета, еленчета, звънчета и елхови клончета, Великият Бог на Пазаруването е готов със следващия си удар – днес за първи път видях боядисани великденски яйца в Била. Но преди окончателно да се зарием със зайчета, пиленца и овчици, Великият Бог на Пазаруването ни е подготвил и още един капан: наближава 14-ти февруари. За поредна година ще можем да избираме между скъпи, по-евтини или направо боклучави бижута, в различна степен безумни, но непремено червени и богато обсипани със сърчица сувенири, малки сладки зайчета с надпис „Обичам те” (тук имам бърза идея: подаряваме такова на любимия човек за свети Валентин, после изчакваме да го изхвърли, прибираме го и му го подаряваме отново за Великден, т.е. с един заек – два заека!), вездесъщите червени балони, в чиито връвчици дни наред ще се спъваме по магазини, улици и кафенета, а също и ангелчета, дяволчета, още сърчица, и още, и още, И ОЩЕ.

Ако и на Вас цялата тази история е омръзнала толкова, колкото и на мен, имам едно сравнително елегантно предложение за излизане от ситуацията (защото нали: „аз изобщо не го празнувам този кичозен американски празник, с моя човек си се обичаме през цялата година, няма никаква нужда да го показваме в един точно определен ден, обаче какво толкова му пречеше да ми подари поне едно балонче, говедото му с говедо?!). Та с две думи: а защо да не подарим книга. При това на български език.

В последните години българското книгоиздаване сериозно набира скорост. Превеждат се все по-стойностни и по-нови книги, изданията са все по-красиви, а и самата българска литература се обогати с нови автори и форми. Появиха се много онлайн книжарници, които позволяват човек лесно и бързо да си купи книги на български не само от компютъра в къщи, но и от чужбина. Доставките не са скъпи, а всички знаем колко приятно е чувството да получиш късче България в австрийския си дом. Когато това късче България е под формата на книга, вместо на буркан лютеница например, удоволствието е двойно; поради простата причина, че за разлика от лютеницата, книгата обикновено не свършва още на първото сядане.

А пък за мое удоволствие ще си позволя да представя на Вашето внимание няколко нови издания, които аз самата бих се радвала да подаря на някого. За свети Валентин, за католическия Великден, за православния Великден, за първия сняг или за първа пролет (което от двете дойде първо) или просто така – за да го зарадвам.

 

LifeЖивотът. Начин на употреба

Автор: Жорж Перек

Издателство: Сиела

Превод от френски език: Бояна Петрова

Дата на издаване: Ноември 2015

Страници: 672

Корична цена: 19.00 лв

Предишното българско издание на този възхитителен роман беше преди 35 години. И ако човек нямаше късмета да го изрови от библиотеката на родителите си, намирането му беше трудно към невъзможно. За мен лично новото издание с осъвременен превод е истинско събитие. Да, в него има любов. Всъщност, в този роман има просто всичко. Вътре са радостта от живота, и тъгата от живота, и самият живот. И най-вече, тази книга представлява истинската, необуздана радост от четенето.

japlyubovnik2Японският любовник

Автор: Исабел Алиенде

Издателство: Колибри

Превод от испански език: Катя Диманова, Маня Костова

Дата на издаване: Декември 2015

Страници: 384

Корична цена: 18.00 лв

Колибри е издателство с традиционно силно портфолио, което предлага множество изкушения. Тази току-що излязла (и 21-ва по ред!) книга на испанската писателка със сигурност би била подходящ подарък за деня на влюбените. „Историята на невъзможната любов между младата и богата еврейка Алма Веласко и японския градинар Ичимей криволичи от настоящето към миналото и обратно, преминавайки през различни пейзажи и епохи – Полша и Франция по време на Втората световна война, разказва за Америка и тежката съдба на стотици японски имигранти по същото време, после кривва за малко дори към комунистическа Молдова, преди да се завърне отново в днешна Калифорния. По думите на самата писателка романът третира основни за много от нашите съвременници теми – на първо място любовта, но също така темата за старостта, за самотата, за страховете и болестите, за евтаназията и желанието да напуснеш този свят с достойнство.” (анонс: „ИК Колибри”)

myzhebezzheni2Мъже без жени

Автор: Харуки Муриками

Издателство: Колибри

Превод от испански език: Дора Барова

Дата на издаване: Декември 2015

Страници: 256

Корична цена: 15.00 лв

Предлага се и в електронен вид

И още едно предложение на Колибри, което избрах защото е от особения вид книги, които биха представлявали много добър подарък за Свети Валентин за мъж. Най-малкото поради леката заплаха, която се прокрадва в заглавието. Но нека Ви спестя дебелашкия си хумор и да кажа сериозно: книгата е истински добра. Разказите в нея са изненадващи и поетични. Или както ни ги представя самото издателство: „Родени сякаш от внезапен проблясък под звуците на джаз и рок, на незаглъхващите песни на „Бийтълс“, историите се четат на един дъх. Умът поглъща парчетата живот в преломни мигове, а окото като че попива японска градина, въплътила голия пейзаж на опустошената мъжка душа.”

patprezgodiniteПът през годините. Спомени (Поредица Българска класика)

Автор: Константин Константинов

Издателство: Захарий Стоянов

Година на издаване: 2015

Страници: 664

Корична цена: 15.00 лв.

Това е книгата, която бих искала някой да подари на мен. Издаден за първи път през 60-те години на миналия век, „Път през годините“ ни представя обществения и културния живот в България в периода, когато той ври и кипи – първата половина на ХХ век. Авторът разказва биографията на новото поколение писатели, художници, музиканти, актьори, учени и интелектуалци. Разгърнати са образите на Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Боян Пенев, Димитър Подвързачов, Сирак Скитник, Йордан Йовков, Георги Райчев, Никола Вапцаров, Владимир Василев, Елисавета Багряна и много други. Това е историята на българската култура и литература в най-романтичния ѝ и стремителен период – годините след Освобождението.

loveЛюбов по всяко време

Автор: Разкази на лауреати от Националния конкурс „Рашко Сугарев“ 1998/2014

Издател: Национален дарителски фонд „13 века България“

Година на издаване: 2015

Страници: 384

Корична цена: 14.00 лв

Бърз и ефективен начин за запознаване с най-новото лице на българската литература. Със заглавие и корица на решително любовна тема, но приятно лишени от какъвто и да било кич.

PrintКатя Паскалева. Жените в мен

Автор: Георги Тошев

Издателство: Сиела

Година на издаване: 2015

Страници: 208

Корична цена: 20.00 лв

Журналистът Георги Тошев се опитва да ни разкаже живота на една пълна с тайни жена. Той представя личен архив на актрисата – нейните дневници и бележки, последното ѝ интервю, снимки. Изключително красиво издание, посветено на една изключително красива личност.

 

 

Соня Тодорова снимка Carlo Obersteiner
Соня Тодорова
снимка Carlo Obersteiner

Соня Тодорова е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, специалност „Геодезия“. След това защитава дисертация на тема „Определяне на йоносферата посредством различни космически геодезични техники”в Техническия университет във Виена. Водила е лекционния курс „Космическа геодезия“ на студентите специалност „Геодезия“ в УАСГ. Въпреки строго научното и техническо образование, Соня Тодорова намира писането „толкова вълнуващо, колкото и геодезията“ и му се отдава в свободното си време. Така на бял свят миналата година се появи дебютната й книга “ „Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София“, която бе представена на първата сбирка на литературния клуб във Виена.

Ще си позволим да прибавим тази прекрасна и забавна книга към предложенията за подарък за свети Валентин, защото, както казва преводачката Жанина Драгостинова, в тази книга авторката „ни споделя своите малки тайни по самообичане“. А съгласете се, не може да се научим да даряваме обич на другите, ако не обичаме самите себе си и не знаем как да оцеляваме в разни житейски ситуации.

Korica NaruchnikКратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София

Автор: Соня Тодорова

Издателство: Колибри

Година на издаване: 2015

Страници: 168

Корична цена: 14.00 лева

Книгата се предлага и в електронен вид

„Книгата не е просто справочник – къде, кога и как – защото цялата тази конкретика на всекидневието е облечена в красива литературна дреха, която ту е с формата на страстна публицистика, ту застива отстранено и описва безпристрастно нещата, а понякога става нежно-проникновена. И в нито един момент не се губи  блестящо чувство за хумор, намигването, че дори и такива драматични събития като среща с бивше гадже не бива да се приемат чак толкова сериозно, че да не заспим от вълнение“. (Жанина Драгостинова)

_______________

Още по темата:

Соня Тодорова: Писането на роден език е чудесен активен начин за преодоляване на носталгията

Новооснован литературен кръжок събира почитателите на литературата във Виена

14-и февруари: Филмова разходка за влюбени

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации