8.4 C
Виена
събота, 24 февруари, 2024
spot_img
НачалоБългарияТеатър "Българска армия" гостува във Виена с постановката "Емигранти"

Театър „Българска армия“ гостува във Виена с постановката „Емигранти“

-- Реклама --

emigranti

„Нашият прочит на пиесата се занимава с екзистенциалния смисъл, с вътрешното емигрантство, което вече става светоглед, превръща се в един антиживот, в който съществуваш“, споделя режисьорката на постановката Диана Добрева. Тя превръща великолепния текст на Славомир Мрожек, писан преди повече от 30 години, в един дълбок и нежен разговор за свободата, добротата, благородството, прошката и Бог, за нуждата от нежност, близост и топлота. „Когато човек бяга от родината си, въпросът от какво бяга често пъти е далеч по-важен от въпроса към какво бяга”, коментира Диана Добрева, чиято модерна постановка е сред най-посещаваните спектакли на театър „Българска армия“ в София.

На 26 (вторник) и 27 (сряда) януари пиесата „Емигранти“ може да бъде гледана и на сцената на БКИ“Дом Витгенщайн“ във Виена.

Актьорите Милен Миланов и Александър Дойнов се првъплъщават в образите на интелектуалеца и простока
Актьорите Милен Миланов и Александър Дойнов се превъплъщават в образите на политемигрантът АА и гастербайтерът ХХ

В демократически богата страна на Коледа в едно мазе живеят двама емигранти – политемигрантът АА и гастербайтерът ХХ, останал, за да печели повече. Емиграцията е самотен и изолиран остров, на който двамата герои са се барикадирали. Макар и абсолютно противоположни като характер – интелектуалецът и простакът – болезнено съзнават, че свободата им е капан, който не винаги си заслужава цената. Особено когато върви в пакет с носталгия, чиято задушаваща прегръдка е смъртоносна.

Emigranti 2

Какво ще се случи в тази празнична нощ, докъде ще стигне сблъсъкът на тези двама толкова различни герои и светове? Това ни дава да разберем спектакълът „Емигранти”.

Мрожек пишейки тази пиеса, сам тогава емигрант, използва ситуацията „емигрантство“ като лаборатория, в която свръхконцентрирано да изследва измеренията на свободата. Да пита за „свободата-от“ и „свободата-за“. За границите на свободата – полаганите отвън, но най-вече отвътре. За степените на поносимост на свободата и за бягствата от нея. За вътрешните ни и всякакви робства. За това дали и доколко свободата е същностно присъща на човека. И дали не е тъкмо тя, която задава основните дефиниции на човешкото: на неговите битийни достойнства и провали.

 

„ЕМИГРАНТИ“

от Славомир Мрожек

Постановка на театър „Българска армия“

постановка: Диана Добрева

сценография: Нина Пашова

музика: Петя Диманова

в ролите: Милен Миланов и Александър Дойнов

 

КОГА:  26 януари /вторник/ 2016 г. ,19.00 ч. и

                27 януари /сряда/ 2016 г., 19.00 ч.

КЪДЕ: Зала № 1 на галерия „Партер“, БКИ „Дом Витгенщайн“

Цена на билетите: 18 € и 15 € (за студенти)

Parkgasse 18, 1030 Wien, tel. +43 1  713 31 64 13

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации