3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаИнициативата „Непознатата Виена” навърши една година

Инициативата „Непознатата Виена” навърши една година

-- Реклама --

С екскурзовод на български език откриваме историята и културата на австрийската столица

P1150203„Живея повече от 15 години във Виена и сега за пръв път видях железния мъж на върха на кметството.”  „Досега не бях обърнала внимание на този балкон на двореца Хофбург, а съм минавала оттук десетки пъти.” Подобни коментари чуваме след всяка една от тематичните разходки с екскурзовод, които блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен организира вече една година. Българи, живеещи в австрийската столица или пък дошли на гости на свои роднини, откриват миналото и културата на Виена с помощта на екскурзоводката Диана Пиперова.

Идеята

Австрийската столица впечатлява със своя аристократизъм и величие, с красиви паркове и дворци, богати музеи и открити културни пространства. Но често дори и живеещите от дълго време тук, не знаят подробности за историята на известните сгради, църкви и булеварди. В забързаното ежедневие рядко остава време за исторически справки и проучвания. А без допълнителна информация, дворцовият комплекс Хофбург, катедралата „Св.Стефан”, Операта остават красив фон за снимки. Човек остава с усещането, че е бил на красиво място с богат история, останала недостъпна за него. Идеята да организираме тематични разходки се роди след като най-после срещнахме точния човек, който да ни разкаже с вдъхновение и много любов историите зад виенските забележителности. Диана Пиперова е лицензиран екскурзовод, създател на групата „Това е Виена” във Фейсбук и от една година гид на българите, желаещи да научат повече за историята на любимия град.

Една година по-късно

На 28 септември 2014 г. Елица Ценова, редактор в Меланж Булгарен, и Диана Пиперова посрещнаха желаещите за първата тематична разходка, посветена на императорския комплекс Хофбург. Близо 40 човека откликнаха на поканата, а позитивните отзиви окуражиха екипа да продължи с този проект. До  края на 2014 г. разучихме и катедралата „Св.Стефан”.

2015 г. бе посветена на 150-годишнина от откриването на известния Ринг булевард и логично започнахме от Виенската държавна опера – първата публична сграда открита на Ринга. Продължихме с Ратхауз, Бургтеатър, Парламента, Виенския университет, Вотиф кирхе, Борсата. И докато обмисляхме как да затворим кръга, осъзнахме, че нашата инициатива е навършила една година! Логично бе да отпразнуваме първия рожден ден там, от където започнахме – императорския дворец, още повече, че той се намира на Ринга. По този начин успяхме да отговорим и на многобройните запитвания „Кога ще повторите Хофбург”.

P1150169

Ползите

Тематичните разходки „Непознатата Виена” не само ни помагат да „оживим” и преоткрием емблематични сгради, паметници и църкви, но и ни запознават с историята на държавата, в която живеем. Научавайки повече за традициите, културата, нравите и обичаите, започваме да разбираме по-добре местното общество, а това безспорно спомага за по-естествената и бърза интеграция.

Един от основните акценти във всяка разходка е търсенето на български следи по маршрута. Така вече знаем, че на всяка една от четирите лаврови клонки на Външната порта на двореца Хофбург са изписани имената на монарсите-съюзници в Първата световна война – Франц Йозеф (Австрия), Вилхем (Германия), Мохамед V (Турция) и българския цар Фердинанд. Във Виенската опера си припомнихме големите български оперни звезди от Люба Велич до Красимира Стоянова и концерт майстора на Виенската филхармония Албена Данаилова. Пред Бургтеатър се върнахме към 1925 година и убийството на генерал Тодор Паница.

Тематичните разходки са и прекрасна възможност за нови запознанства и завързване на приятелства. Не рядко, макар и дошли сами, хората си тръгват на групи, разменяйки телефони и мейли.

P1150166

На Рожден ден

Повече от 60 човека отделиха слънчевия ноемврийски следобед, за да откриваме заедно тайните на императорския дворец. Щастливи сме, че се събират хора от различни възрасти, но особено се радваме на най-малките и любознателни участници, които с готовност разгадават историческите загадки и задават многобройни въпроси.

И на рожден ден – като на рожден ден – имаше балони, почерпка и много настроение. За вкусните банички и петифури благодарим на Радка Димитрова от българския магазин на Отакрингерщрасе 86.

P1150205

Благодарим на всички наши приятели, които през цялата година ни подкрепят, окуражват и зареждат с положителна енергия и вдъхновение. Вече имаме идеи за нови маршрути и през 2016 година, но очакваме и вашите желания и предложения.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации