17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаВече познаваме Бургтеатър, кметството и парламента на Виена

Вече познаваме Бургтеатър, кметството и парламента на Виена

-- Реклама --

Трите известни сгради на Ринга са тясно свързани с австрийската история. Подробности за нея разказа екскурзоводката Диана Пиперова.

P1140048„От толкова години живея във Виена, минавал съм стотици пъти покрай Ратхауз, а едва сега видях статуята на върха на сградата.” Това сподели участник в неделната тематична разходка, посветена на Бургтеатър, кметството и параламента във Виена, потвърждавайки думите на Гьоте, че „човек вижда само  това, което знае”. Всички, които откликнаха на поканата на Меланж Булгарен, със сигурност вече ще се заглеждат в много повече детайли от красивите сгради на известния Ринг булевард.  Да ни зареди с нови знания и впечатления отново се погрижи екскурзоводката Диана Пиперова, която с много вдъхновение ни върна към времето на император Франц Йозеф.

Открит официално през октомври 1888 г., Бургтеатър е вторият по големина театър в Европа и най-важната театрална сцена в немскоезичния свят. С изрисуваните от Густав Климт тавани, великолепно мраморно стълбище и прекрасни орнаменти сградата е сред най-красивите постройки на Ринга. През 1925 г. в него се е разиграва и кървава сцена, свързана с българската история. На 8 май по време на пиесата „Пер Гинт” на Ибсен в ложа 2 на трети ранг проехтяват изстрели – Менча Кърничева изпълнява издадената от ВМРО смъртна присъда на Тодор Паница.

P1140042

Площадът пред кметството често е място за различни културни събития. И тази неделя не беше изключение. Но шумният фестивал, посветен на провинция Щирия, не попречи на разходката ни, защото всички участници бяха добре екипирани със слушалки. Така научихме, че в Ратхауз има 1575 стаи – повече от двореца Шонбрун, че Железният мъж на върха е в доспехи като тези на Максимилиан I и всъщност е изработен от мед и че така кметството става по-високо от съседната Дантелена църква, което всъщност императорът не е разрешавал първоначално.

Трудно се строи парламент по време на монархия. В това се е уверил и вечно критикуващият колегите си  архитект Теофил фон Ханзен, проектирал сградата в неокласически стил през 1874 г. Диана Пиперова не пропусна да ни запознае и с дълбоката символика на скулптурната група с Атина Палада, както и с историята на парламентаризма в Австрия.

P1140065

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички участници, които решиха да споделят неделния следобяд с нас, за да научат повече за историята на любимата ни Виена.

Следващата тематична разходка по същия маршрут е на 17 май 2015 г., среща отново в 14.30 ч. пред Бургтеатър.

Продължаваме да изследваме Ринга, който тази година навършва 150 години. Очаквайте подробности за новия ни маршрут!

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации