10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарските граждани имат право да участват в изборите за районни представителства във...

Българските граждани имат право да участват в изборите за районни представителства във Виена

-- Реклама --

wiener wahl 2015На 11 октомври 2015 г. във Виена ще се проведат избори за местен парламент (Landtag), общински съвет (Gemeinderat) и районни представителства (Bezirksvertretung). Българските граждани с постоянно местожителство във Виена имат право да участват само в изборите за районни представителства (Bezirksvertretung).

Двата органа – Общински съвет (Gemeinderat) и районните представителства (Bezirksvertretung) са независими един от друг. Първият действа като параламент на Виена, тъй като столицата е и със статут на самостоятелна провинция. Той е и органът, имащ законодателни функции. Кметът на Виена, който се явява и министър-председател на провинцията, не се избира пряко на местните избори, а именно от Общинския съвет (Gemeinderat).

Районните представителства (Bezirksvertretung) са органът, който се разпорежда в съответния квартал (Bezirk). Броят на предаставителите в него варира от 40 до 60 в зависимост от населението на съответния район. Повече за функциите на този орган може да прочетете ТУК.

Именно за членове на тези районни представителства имат право да гласуват и българските граждани с постоянно местоживеене във Виена.

За да участвате в изборите за Bezirksvertretung, трябва да сте вписани в местния избирателен регистър в квартала, където сте регистрирани. Вписването става автоматично от съответната служба по вписване.

В Австрия може да се гласува по два начина: лично с пускане на бюлетина в избирателната секция по местоживеене или по пощата с изпращане на попълнената бюлетина. Получаването на избирателната карта става след подаване на заявление лично в общината или онлайн най-късно до 9 октомври. Повече информация за начините за получаване на избирателна карта и важните срокове можете да намерите ТУК

Всичко за основните теми на политическата дискусия, участващите партии и разпределението на мандатите може да намерите ТУК

На 11 октомври (неделя) избирателните секции ще бъдат отворени за гласуване от 07 до 17 ч. Не забравяйте да носите със себе си личен документ със снимка (паспорт, лична карта, шофьорска книжка, студентска карта и др.).

По официални данни в началото на 2014 г. във Виена е имало около 9 876 българи, но днес те със сигурност са повече от 10 000. В мнозинството си това са хора, които със своя труд и знания подпомагат утвърждаването на Виена като най-добър град за живот в света. Те имат и самочувствието да участват в политическия живот на столицата, гласувайки на местните избори.

_______________

Още по темата:

Виена: Български граждани могат да участват в изборите за районни представителства

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации