14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМинистърът на културата Вежди Рашидов e на посещение в Австрия

Министърът на културата Вежди Рашидов e на посещение в Австрия

-- Реклама --

Първата среща на министъра бе с главния игумен на манастира Клостернойбург прелат Баковски 

Министър Вежди Рашидов с Прелата на манастира Бернхард Баковски снимка Министерство на културата
Министър Вежди Рашидов с Прелата на манастира Бернхард Баковски
снимка Министерство на културата

Един от най-известните манастири в Австрия – Клостернойбург, който е уникален религиозен културен и музеен център, ще отвори всичките си пет зали за изложба на българското средновековно и църковно изкуство. С тези думи прелатът на манастира Бернхард Баковски посрещна днес българския министър на културата Вежди Рашидов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Министър Рашидов пристигна на кратко работно посещение в Австрия и първата му среща беше с ръководството на манастира, където през месец май догодина предстои откриване на голяма изложба на православни икони от Криптата и на уникални експонати от Националния археологически музей в София. Клостернойбург е построен през 12 век и притежава най-ценната колекция от църковна утвар и художествени произведения.

„Предоставяме най-хубавите си зали за българското изкуство, защото българският талант заслужава най-доброто”, каза прелат Бернхард Баковски по време на срещата си с министър Рашидов. Прелатът показа, че е отлично запознат с творческата биография на Вежди Рашидов и го поздрави за успехите на българската култура и за проектите, които в момента реализира българското Министерство на културата.

Както Меланж Булгарен вече информира прелат Баковски бе награден с медал „Златен век” на Министерството на културата, за приноса си в развитието на българо-австрийските културни отношения. На чист български език сега той благодари за високото отличие.

Министър Рашидов подари на манастира уникално издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър, което стана 3002-та книга в манастирската библиотека, както и представителния каталог на най-новия български музей – „Квадрат 500”.

Вежди Рашидов подари на Прелата на манастира Бернхард Баковски  луксозно издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър. В средата на снимката е д-р Николаус Булман, уредник на колекциите в манастира снимка МК
Вежди Рашидов подари на Прелата на манастира Бернхард Баковски луксозно издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър. В средата на снимката е д-р Николаус Булман, уредник на колекциите в манастира
снимка МК

Днес министър Рашидов ще посети мемориалния комплекс Маутхаузен в Горна Австрия и ще поднесе цветя пред българския паметник, възстановен съвсем наскоро с усилията на Министерството на културата на Република България и МВнР. Тази вечер в салоните на българското посолство в австрийската столица Вежди Рашидов ще има специална среща с именити български творци, които работят във Виена.

В рамките на своето посещение Вежди Рашидов ще проведе още среща с федералния министър по въпросите на изкуствата, медиите, вероизповеданията и конституционните въпроси г-н Йозеф Остермайер.

Утре министърът ще бъде почетен гост на тържественото честване на 60-годишнината на Австрийско-българското дружество за приятелство.

На срещите на министър Рашидов днес присъстват посланик Елена Шекерлетова и директорката на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” Румяна Конева.

_______________

Още по темата:

Отличие „Златен век“ за прелат Баковски, игумен на манастира Клостернойбург

Главният игумен на манастира Клостернойбург прелат Баковски: Любовта е началото на всичко

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации