14.2 C
Виена
неделя, 2 октомври, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияМинистърът на културата Вежди Рашидов e на посещение в Австрия

  Министърът на културата Вежди Рашидов e на посещение в Австрия

  -- Реклама --

  Първата среща на министъра бе с главния игумен на манастира Клостернойбург прелат Баковски 

  Министър Вежди Рашидов с Прелата на манастира Бернхард Баковски снимка Министерство на културата
  Министър Вежди Рашидов с Прелата на манастира Бернхард Баковски
  снимка Министерство на културата

  Един от най-известните манастири в Австрия – Клостернойбург, който е уникален религиозен културен и музеен център, ще отвори всичките си пет зали за изложба на българското средновековно и църковно изкуство. С тези думи прелатът на манастира Бернхард Баковски посрещна днес българския министър на културата Вежди Рашидов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

  Министър Рашидов пристигна на кратко работно посещение в Австрия и първата му среща беше с ръководството на манастира, където през месец май догодина предстои откриване на голяма изложба на православни икони от Криптата и на уникални експонати от Националния археологически музей в София. Клостернойбург е построен през 12 век и притежава най-ценната колекция от църковна утвар и художествени произведения.

  „Предоставяме най-хубавите си зали за българското изкуство, защото българският талант заслужава най-доброто”, каза прелат Бернхард Баковски по време на срещата си с министър Рашидов. Прелатът показа, че е отлично запознат с творческата биография на Вежди Рашидов и го поздрави за успехите на българската култура и за проектите, които в момента реализира българското Министерство на културата.

  Както Меланж Булгарен вече информира прелат Баковски бе награден с медал „Златен век” на Министерството на културата, за приноса си в развитието на българо-австрийските културни отношения. На чист български език сега той благодари за високото отличие.

  Министър Рашидов подари на манастира уникално издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър, което стана 3002-та книга в манастирската библиотека, както и представителния каталог на най-новия български музей – „Квадрат 500”.

  Вежди Рашидов подари на Прелата на манастира Бернхард Баковски луксозно издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър. В средата на снимката е д-р Николаус Булман, уредник на колекциите в манастира снимка МК
  Вежди Рашидов подари на Прелата на манастира Бернхард Баковски луксозно издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър. В средата на снимката е д-р Николаус Булман, уредник на колекциите в манастира
  снимка МК

  Днес министър Рашидов ще посети мемориалния комплекс Маутхаузен в Горна Австрия и ще поднесе цветя пред българския паметник, възстановен съвсем наскоро с усилията на Министерството на културата на Република България и МВнР. Тази вечер в салоните на българското посолство в австрийската столица Вежди Рашидов ще има специална среща с именити български творци, които работят във Виена.

  В рамките на своето посещение Вежди Рашидов ще проведе още среща с федералния министър по въпросите на изкуствата, медиите, вероизповеданията и конституционните въпроси г-н Йозеф Остермайер.

  Утре министърът ще бъде почетен гост на тържественото честване на 60-годишнината на Австрийско-българското дружество за приятелство.

  На срещите на министър Рашидов днес присъстват посланик Елена Шекерлетова и директорката на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” Румяна Конева.

  _______________

  Още по темата:

  Отличие „Златен век“ за прелат Баковски, игумен на манастира Клостернойбург

  Главният игумен на манастира Клостернойбург прелат Баковски: Любовта е началото на всичко

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации