18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия предлага мерки за справяне с бежанската криза

Австрия предлага мерки за справяне с бежанската криза

-- Реклама --

Файнман настоява за отделянето на 5 милиарда евро помощи за бежанските лагери в съседните на Сирия държави

снимка © EPA
снимка © EPA

След като миналата седмица европейските лидери не успяха да се споразумеят относно разпределението на 120 000 бежанци на квотен принцип, по настояване на Германия и Австрия, в сряда ще се състои нова извънредна среща на върха, на която европейските представители ще продължат да търсят общо решение за изход от ситуацията.

Финансиране на бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания

„Кризата с бежанците е проблем на целия Европейски съюз и не може да бъде решена от три държави“, заяви австрийският канцлер Вернер Файнман по време на посещението си в Загреб миналата седмица. На срещата на върха в сряда Австрия ще настоява да се работи за създаването на единна външна политика на Европейския съюз, както и за финансирането и изграждането на приемни центрове за бежанци в Гърция и Италия. Канцлерът също така ще настоява за отделянето на 5 милиарда евро, с които да бъдат финансирани бежанските лагери в съседните на Сирия Турция, Ливан и Йордания. Тази сума трябва да бъде разпределена поравно между ЕС, Америка и страните от Персийския залив. „Само с общи усилия можем да се справим с най-големия бежански поток от Втората световна война насам“, категоричен е Файнман.

Ограничаване правото на убежище

Както Меланж Булгарен вече съобщи, австрийското правителство планира въвеждането на по-кратък период от време, в който бежанците могат да останат на територията на страната. Вместо сегашните пет години, се предвижа срокът да бъде намален на три години. След изтичането им отново се проверява дали са налице предпоставки за предоставяне на убежище – ако не са, лицето трябва да напусне страната. Тригодишният срок може да бъде удължаван най-много с две години, след което случаят се решава окончателно. Според вицеканцлерът Рейнолд Митерленер, който е и един от инициаторите на плана, въвеждането на ограничения във времето е ясен сигнал към бежанците, че предоставянето на убежище не означава автоматично възможност за дълготрайно оставане в Австрия.

Въвеждане на квоти сред страните от ЕС

Днес вътрешните министри на държавите членки на ЕС се събират в Брюксел, за да обсъждат отново темата за разпределението на 120 000 бежанци на квотен принцип. Канцлерът Файман настоява да се намери разумен компромис с източноевропейските държави.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации