-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия е сред най-предпочитаните държави за висше образование от българските младежи

Австрия е сред най-предпочитаните държави за висше образование от българските младежи

-- Реклама --

Бъдещите студенти са привлечени от безплатното образование и липсата на приемни изпити за повечето специалности

Uni WienГермания, Австрия и Великобритания са сред най-предпочитаните държави за следване от българските зрелостници. Това показват данните на Министерство на образованието и науката, както и на специализираните фирми за подготовка на документи за кандидатстване в европейските университети.

6 415 абитуриенти са поискали удостоверения апостили на образователни и удостоверителни документи за средно образование (за да послужат в чужбина) в периода от 1 януари до 30 юли т.г. сочи справка на МОН. Желаещите да бъдат студенти в чужбина обаче са повече, тъй като не всички университети изискват подобно лицензиране на дипломите. Според някои източници на практика всеки 8-и български младеж заминава да учи зад граница.

Ръст от 40-50% отблезват заминаващите за Германия, тъй като в страната се предлагат все повече програми на английски език. Голямото разнообразие от университети, отлично образование и възможностите за получаване на стипендии и финансиране отдавна са превърнали Великобритания в предпочитана дестинация за получаване на висше образование за българчетата.

Качествено образование и добър стандарт на живот в Австрия

Австрия традиционно е сред най-желаните държави за следване. Още в края на 19-ти век тук са пристигали български младежи, които искали да учат медицина, инженерни науки, изкуство. Университетската база данни UniStEV показва, че за зимния семестър на 2014 г. в алпийската република са записани да учат 2 023 българчета като броят на момичетата (1 267)  надвишава заначително този на момчетата (756). За сравнение през 2001 г. броят на българските студенти е бил 1 687. Той плавно нараства през годините като най-много са младежите през 2003/4 г – 2 066, а най-малко през 2009/10 – 1 238.

Сред най-предпочитаните учебни заведения са Виенският университет със специалности като икономика, медии и комуникация, право, медицина. В него учат общо 672 българи. Следва го   Техническият университет с най-желана специалност „Архитектура” и 528 български студенти и Икономическия университет с 489 нашенчета. Виена е най-предпочитанито място за следване, но българчета има и в Грац (102), Инсбрук (45), Линц (57), Кремс, Залцбург.

Австрия привлича младите хора с близостта си до България, безплатното обучение, липса на приемни изпити за повечето специалности, качеството на образованието, добрата комуникация с други европейски държави, климата и не на последно място наличието на семейни приятели или роднини, които от години живеят тук. Към алпийската република най-често се насочват младежи, завършили немска гимназия или такива, които вече имат познания по езика. В последните години се забелязва търсене на програми на английски език. Може би за това, не малко нашенци избират и частни университети като Webster, където се преподава на английски език по американска система. „Насочих се към Виена без колебания. Виенският университет е престижен и предлага добро образование, освен това не се налага да плащам такси (таксата за семестър е 18.50 евро). Така остава да се покриват само разходите за квартира и живот”, мотивира избора си Радина. Тя пресмята, че родителите й ще трябва да й дават около 800-900 евро на месец, за да живее и учи в австрийската столица. Бъдещата психоложка е убедена, че това е инвестиция с бъдеще.

Младежите са изпълнени с големи очаквания както към качеството на образованието, така и към живота в Австрия. „Виена е градът, предлагащ най-добро качество на живот в света и вярвам, че след като се установя тук, ще мога да се наслаждавам на културните събития”, казва Милена, която ще учи право във Виенския университет.

WU

Първи трудности

Тодор е приет да учи архитектура в Техническия университет във Виена. От няколко дни е в града и активно се опитва да си намери квартира. Не е очаквал, че ще бъде толкова трудно. Въпреки че среща разбиране от други студенти, вече се е сблъскал и с подозрително и дори пренебрежително отношение заради факта, че е българин. „Често първият въпрос на предлагащите жилища е от къде съм. Като чуят отговора, някои моментално променят отношението си и няма как да ги убедя, че не е проблем да плащам търсения наем”, разказва студентът. Той се надява, че в университета няма да попада на подобни случки и вярва, че ще намери много чуждестранни приятели.

С подобни проблеми се налага да се справя и Яна, която също усилено търси стая в някое от споделените жилища (WG). „Уж има обяви, но само 10 минути след като са излезли, мястото се оказва заето”, разочрована е бъдещата студентка по икономика, но пък не губи надежда. Първите дни тя с ужас открива, че трудно разбира говора на местните. „Въпреки че съм завършила езикова гимназия с немски едва схващам какво ми говорят хората. Успокоителното е, че с всеки изминал ден положението се подобрява и ухото ми се отваря за тукашното произношение.”

Бъдещи перспективи

Повечето младежи все още не знаят дали ще се върне в България или ще останат някъде в чужбина. „Искам да попътувам, да опитам различни неща. България винаги е възможност, но следващите няколко години искам да прекарам навън”, убедена е Милена. Тодор пък е категоричен, че не иска да се връща в родината, защото там не може да намери добра реализация. За Яна този въпрос все още не стои, защото тепърва ще трупа впечатления и опит. „Казаха ми, че първата година е ужасно трудна. Сега мисля само как да си намеря квартира и как да се справя с първите изпити. Вярвам, че с времето ще реша какво и къде искам да правя.“

______________

Още по темата:

Студентски квартири в Австрия

Стипендии и помощи за студенти

Квартири: Малко повече немски при търсенето на квартири в Австрия

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации