17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВафли с лешников крем в розова опаковка

Вафли с лешников крем в розова опаковка

-- Реклама --

Тази година известната австрийска фирма Manner навършва 125 години

снимка manner.at
снимка manner.at

Симпатично розово пакетче с голям син надпис, зад който се подава силуетът на най-известния символ на Виена – катедралата „Св.Стефан”. Дори и на самата опаковка да не са показани малките хрупкави вафлички, сигурно вече сте се досетили, че става дума точно за тези известни сладости на фирма Manner. В Австрия нейните вафли са популярни и продавани почти колкото и бонбоните „Моцарт”, а фирменият магазин на „Щефансплац” е винаги пълен.

От фирмата обясняват успеха си с постоянното прилагане на няколко прости правила: висококачествени продукти, креативен маркетинг, добро обслужване и уважение към клиента. И така вече 125 години.

В търсене на по-добър шоколад

Днес всеки ден 4 млн. малки вафлички излизат от машините на фирма Manner. Те се опаковат в розова хартия и потеглят към своите почитатели по цял свят.

Йозеф Манер снимка manner.at
Йозеф Манер
снимка manner.at

Всичко обаче започва през далечната 1890 г., когато Йозеф Манер отваря своя малък магазин за шоколад и кафе в непосредствена близост до катедралата Св.Стефан. Недоволен от качеството на получавания шоколад, той решава сам да се захване с производството му. 25-годишният хер Манер купува лиценз, помещение и най-необходимите уреди и отваря малък цех на Wildenmanngasse в 5-и район на Виена. От 1-и март 1890 г. той е горд собственик на Chocoladenfabrik Josef Manner, а само седем години по-късно управлява повече от 100 служители в нов голям цех в 17-и район.

снимка manner.at
снимка manner.at

Neopolitan Wafer N239

Най-известният продут на компанията – малките вафлички, се появяват за първи път във фирмения каталог под номер 239 през 1898 г. Петте слоя тънки вафлени кори, слепени с фин лешников крем, произвеждан в заводите на Манер, се оказват толкова успешен продукт, че вече 125 г. не се променя нито оригиналната му рецепта, нито размерите 49х17х17 мм. И тъй като лешниците пристигат направо от района на Неапол в Италия, вафличките стават известни като „неаполитанки”. Първоначално всички продукти на Манер са опаковани в кутии и завивани в розова хартия.

manner_geschichte_mannerschnitte

Подреждането на неаполитанките в две редици по пет броя се оказва ключов момент в тяхната история. Истинският бум обаче настъпва след въвеждането през 1960 г. на иновативната розова опаковка с двойно алуминиво фолио, запазващо свежестта на продукта по-дълго, и червената лентичка, осигуряваща лесно отваряне на пакетчето. Само четири години по-късно фирмата най-после успява да надхвърли рекордния оборот от 1914 г.

Катедралата „Св.Стефан” като част от фирменото лого

Графична рисунка на един от символите на австрийската столица се използва като лого за продуктите на Манер още от 1898 г. Тогава Йозеф Манер получава съгласието на архиепископството като в замяна поема ангажимента да плаща заплатата на един от зидарите, поддържащи фасадата на катедралата. Добрите връзки между семейство Манер и храма са запазени непроменени през времето. В момента около 20 работника поддържат доброто състояние на катедралата като половината от тях са зидари. В работата си те използват предимно традиционни зидарски техники, но и някои модерни лазерни технологии. Поддържането на катедралната фасада струва 2,5 млн. евро годишно като 10% от тези средства се поемат от държавния бюджет, 20% се покриват с приходите от асансьора, водещ към камбаната Пумерин на северната кула, а останалата част – от дарения. Фирма Manner е най-големият спомоществувател на катедралата „Св.Стефан“.

снимка manner.at
снимка manner.at

С развитието си Manner придобива и други фирми от бранша и днес произвежда различни видове захарни изделия, предлагани под четири основни търговски марки – Casali, Napoli, Indefonso, Victor Schmidt Mozart Kugel. В нея работят 700 служители като освен централата във Виена, фирмата има фабрики в Перг (Горна Австрия) и Волкерсдорф (Долна Австрия). Годишният й оборот за 2012 г. достига 176,3 млн. евро. Тя продължава да бъде семейна собственост и голяма част от ръководните постове се заемат от членове на фамилията Манер.

Manner непрекъснато обновява и допълва асортимента си, следвайки най-новите достижения в областта на хранителната индустрия. Така на пазара се появиха забавните Cubidoo и Manner Minis, вафлички от пълнозърнесто брашно и такива с намалено съдържание на захар. Независимо в каква посока развива продуктите си, фирмата продължава сама да произвежда шоколада за тях.

______________

Още по темата:

В кристалния свят на Сваровски

Шоколадовата фабрика на г-н Цотер

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации