7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ кристалния свят на Сваровски

В кристалния свят на Сваровски

-- Реклама --

Ако сте близо до Инсбрук, непременно си подарете разходка из фантастично красивия музей на Сваровски

Swarowski magazin1Роден през 1862 г.  в малко селце в Северна Бохемия (Чехия), Даниел Сваровски от малък навлиза в  бизнеса с обработка на кристали, популярен в родния му край. Докато усвоява занаята от баща си, предприемчивият младеж успява да създаде машина, която сама реже и полира стъкълцата. Тя е задвижвана от станалото модерно в края на 19-ти век електричество. За да спаси изобретението си от конкуренцията, 33-годишният Сваровски се мести със семейството си в малкото тиролско селце Ватенс.

Мястото не е избрано случайно – то е далеч от занаятчиите в родната Бохемия и разполага с достатъчно вода, която да задвижи планираната от амбициозния предприемач водна централа. И така през 1895 г. той основава своята фабрика за кристали и поставя началото на една империя, която повече от 110 години печели възхищението не само на модния свят, но и на всички почитатели на красотата и изяществото.

И до днес компанията се управлява от семейство Сваровски по принципите, завещани й от нейния основател – иновативност, креативност, качество.

Swarowski velikan

По повод 100-годишнината на фирмата през 1995 г. е създаден специален музей – „Кристални светове”, който бързо се превръща във втората най-посещавана забележителност в Австрия след двореца Шонбрун във Виена (над 600 000 посетители от цял свят годишно). Феерията от цветове, музика, форми, светлини, посрещаща посетителите, трудно може да се свърже с класическата представа за музей. „Кристалните светове” на Сваровски, създадени от мултимедийния артист Андре Холер, са всъщност модерна инсталация, посветена на блясъка и очарованието на кристалите. Тя е „скрита” в тялото на огромен гигант, чието лице с блестящи очи, ни посреща на входа. През зимата снегът и ледените висулки, придават  леко студен израз на великана, от чиято уста блика чиста планинска вода. В тялото му са разположени 14 зали на чудесата ( през 2003 и 2007 са добавени още две, така че днес те са общо 16), всяка със своя тематика и дизайн.

Още от входната зала ни обгръща мистична тъмнина и музика. Предмети на поп арта се открояват благодарение на светлината, идваща от огромния над 500-килограмов полилей, обсипан с кристалчета. В центъра на стаята е най-големият обработен кристал в света (300 000 карата). Неговите 100 фасети символизират 100-годишния юбилей на компанията Сваровски.

Swarowski gora

По пътя към следващата зала се минава покрай литературната стена, която подчертава връзката на кристала не само с изобразителното и пластично изкуство, но и с литературата. Цитати на различни езици от Шекспир, Лорка, Гьоте, Бодлер ни припомнят ролята му в историята и връзката му с хората.

Изправяме се пред пластмасови манекени, облечени в бели ризи, обсипани с камъни Сваровски. Те се движат или по-скоро летят из сцената на  Механичния театър създаден от Джил Уайтинг – екстраваганден поглед към истеричното ежедневие, превръщащо човеците в унифицирани работници.

Сърцето на гиганта е зала наречена „Кристалната катедрала”. Артистите Андре Хелер, Брайан Ено и Сузане Шмьогнер са създадали огромен калейдоскоп от 590 триъгълни огледала, оформящи купола, в който се оглеждат посетителите. Цветовете и формите се поглъщат и отразяват, после се завъртат и разпиляват в многобройни отблясъци и отново се събират и отново се разлюляват. И така, докато тъмнината за секунди погълне всичко и даде ново начало.

swarowski elha

Едва отърсили се от цветната кристалната еуфория попадаме в зимната приказка на дизайнерите  Александър Маккуин и Торд Ботье. Хиляди парченца кристал са комбинирани и съединени в невероятна елха и коледни украшения. И е тихо, тихо, като в снежна нощ.

И от тази смълчана белота се отива при най-големия калейдоскоп в света – инсталацията на архитекта на музея Андре Хелер наречена „Кристалоскоп”.Тя представя кристала като своеобразен път към душата, оформящ се от безбройните картини, получени при въртенето на фасетите.

Swarowski zebra

Истинска феерия от цветове ни посреща в „Кристалния театър”. Тук се гледаме със зебра, взираме се в огромната червена обувка с ток, разсмиваме се над усилията на приказно облечените кос и елен, носещи грозде и мечтаем над романтичния танц на лед на слънцето и луната. Сцената е пищна и ярка. Основен герой в този фантастичен театър е зрителят, който има право сам да си измисля историите, свързващи странните герои на сцената.

Swarowski slance i luna

Пътешествието из кристалния свят продължава и стигаме до залата с личните вещи на Гиганта. Тук можем да научим повече за живота му преди да се засели във Ватенс и да видим пръстена му, ръкавиците, тиролския костюм.

Освен наслада за сетивата, разходката ни носи и нови знания. Залата на отраженията документира историята на кристала под формата на графики, картини, илюстрации, анимации, заположени на 48 многоъгълни стълба.  Те разказват и за значението на кристалите в науката (медицина, математика), алхимията, магията, религията.

Swarowski Empaire

Интересна спирка е залата с кристалните макети на мавзолея на Ленин, Тадж Махал, Емпайер Стейт Билдинг и Хеопсовата пирамида. Те трябва да се погледнат отгоре, защото във всяка от тях е монтиран интересен видеоматериал, представящ нещо характерно за известните сгради.

Последната зала е посветена на историята на семейство Сваровски – хората, които с много смелост и креативност осъществяват мечтите си.

Swarowski magazin2

Не може да си тръгнете от този кристален свят без нещо за спомен и затова накрая се минава през търговска площ, побрала най-големия в света асортимент от продукти Сваровски. От малки ключодържатели и моливи през изискани бижута и часовници до различни по размер фигурки, бинокли и телескопи.

През 1976 г. илюстраторът Макс Шрек създава първата кристална фигурка на Сваровски. Днес моделът на малката сладка миша се пази в градината на музея.
През 1976 г. илюстраторът Макс Шрек създава първата кристална фигурка на Сваровски. Днес моделът на малката сладка миша се пази в градината на музея.

При хубаво време разходката в парка около музея би добавила допълнителни щрихи към историята на компанията и нови чудеса към вече видените.

След като сме се докоснали до историята на Гиганта, той вече не изглежда толкова заплашителен. Дори е симпатичен с огромните си бляскави очи и стичащата се от устата му чиста планинска вода.

снимки Меланж Булгарен

_______________________________

Още интересни места за посещаване:

Шоколадовата фабрика на г-н Цотер

Рицарски доспехи и турнири

Ароматните кайсии на Вахау

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации