22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа колела: Да летиш в планината

На колела: Да летиш в планината

-- Реклама --

Планинското колоездене е уникално преживяване, разказва 15-годишният тийнейджър

Вижте още кой е първият късметлия в томболата на Sportalle „Харесай и спечели“

Текст Явор Йотов

Явор лети
Явор лети

Аз съм голям фен на планинското колоездене, пробвал съм всички видове и затова мога да кажа, че всеки тип е забавен по свой си начин. В момента карам едндуро и даунхил (downhill), защото обичам тръпката.  Използвам всяка възможност, за да карам ендуро, тъй като при него и качването, и спускането не са проблем. При даунхил (downhill) е по-сложно, защото е нужна писта, по която да се спуснеш ( а и лифт :)), за да получиш истинска тръпка. За мен карането на колело в планината (mountainbike) е нещо изключително вълнуващо и никога няма да ми омръзне. Това е 100% уникално преживяване, когато има добър велосипед.

Има различни видове планински колела. Става дума за разновидности на едно и също нещо, но направено и съставено по различен начин и с различни части.

Има колела с твърда (hardtail)  рамка. Те имат само преден амортисьор, чиято дължина е 10 см. Теглото на рамките, при които се използват алуминий и карабон, е около 10 кг, но те са препоръчителни само за по-опитните и запалени велосипедисти. За да се поддържа такова ниско тегло са нужни леки компоненти, например каплите и гумите. В зависимост от терена се използват гуми с различен грайфер.

Велосипедите с мека (ендуро) рамка имат преден и заден амортисьор с дължина е 15 см. Този тип рамки са малко по-тежки и достигат до 15 кг.

Последният тип са колела за екстремно спускане(downhill). Те са с мека рамка с дължина до 20 см. и тегло от 20 кг. За да издържат на напрежението по неравния терен и да предпазват от счупване или травми те са снабдени с по-твърди и тежки елементи.

При всички видове колела се използват хидравлични спирачки, който предотвратяват схващания на пръстите.

Явор в действие
Явор в действие

Едно от най-важните неща при каране на всякакъв вид велосипед е екипировката – ако не ползвате такава, рискувате сигурността си. Независимо какъв стил и колело карате, задължително е да имате каската. Без нея главата ви може да бъде наранена от някой клон, стена, под или таван). Каските за ендуро и за hardtrailса нормални, докато тези за downhillса fullface, т.е. покриват цялата глава. За екстремно спускане се нуждаете от fullbodyequipmentт.е. екипировка,  покриваща цялото тяло  без изключения. Тя включва  следните елементи: ризница, покриваща гърба, лактите и гръдния кош; ръкавици, поемащи вибрациите и предпазващи кокалчетата на ръцете и образуването на мазоли по кожата; панталони, предпазващи таза и опашката от натъртвания; наколенки и обувки с дебели подметки, осигуряващи защита при евентуални сблъсъци.

В Австрия има няколко подходящи за планинско колоездене места: Земеринг (Semmering), намиращ се близо до столицата Виена. Сред най-известните байк-паркове в цял свят е Леоганг (Leogang), в който се провежда световният шампионат. Други такива паркове са Bike-Circus Saalbach Hinterglemm,Mountainbike Park Wagrain,Planai-Bikepark, Bikepark Winterberg, Bikepark Geisskopf, Bikepark Maribor, Bikepark Bad Wildbad, Bikepark Spicak and Bikepark Serfua-Fiss-Ladis.

Съветите на Sportalle:

Както изглежда, Явор разбира от велосипеди, и е казал всичко важно, което трябва да се знае за карането на колело при екстремни условия в планината. За нас остава само да предложим  най-добрите модели:

Downhill

Непременно погледнете тези модели: Drag Kink DH 26“, Shockblaze DH Team Alloy 26“, Shockblaze DH Team Carbon 26“. За повече инфо тук

Shockblaze DH Team Carbon 26''
Shockblaze DH Team Carbon 26“

Full suspension (FSP or also called endurо или„мекици“ на БГ жаргон) – непременно разлгедайте Shockblaze Enemy T9 Pro29“ и Drag Team 26′‘.

Shockblaze Enemy T9 Pro 29''
Shockblaze Enemy T9 Pro 29“

Hardtail

В тази категория Drag и Shockblaze предлагат богато разнообразие на модели, които може да разгледате тук

И победителят е….

Вече измина един месец от онлайн играта на Sportalle „Харесай и спечели”. Както обявихме, в края на всеки месец ще се тегли томбола и един късметлия, „харесал” Фейсбук страницата на компанията през този период, ще получи специален подарък.

Първият късметлия е Габриел Стефанов. Той ще получи специална касака за велосипед. Честито!

ПР материал

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации