5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГерхард Ройс: "Санкциите срещу Русия няма да повлияят на "Южен поток"

Герхард Ройс: „Санкциите срещу Русия няма да повлияят на „Южен поток“

-- Реклама --

Изпълнителният директор на австрийската газова и петролна компания OMV продължава да защитава изграждането на газопровода

снимка сп."Профил"
Герхард Ройс снимка сп.“Профил“

В интервю за австрийското списание „Профил“ изпълнителният директор на OMV Герхард Ройс изразява категоричната си позиция, че „Европа сама ще си причини вреда, ако блокира строителството“. Той недоумява как така се приема безкритично участието на италиански и германски компании в изграждането на подводната част на газопровода в Черно море, а има упреци срещу неговата компания за участието й в 50-километровата отсечка от унгарската граница до разпределителния център в Баумгартен. Той е убеден, че в крайна сметка Европа иска да види работещ газопровод.

Припомняме, че през юни „Газпром“ и OMV подписаха споразумение за изграждане на финалните 50 км на австрийска територия – отсечка, която ще свърже „Южен поток“ с централноевропейския разпределителен център в Баумгартен.

Въведените нови санкции срещу Русия неминуемо ще се отразят на австрийската икономика, макар че търговията с руската страна заема само 2,8% от експорта на алпийската република. Чрез местните медии министърът на икономиката Рeйнхолд Митерленер се опита да внесе известно успокоение относно влиянието на санкциите: „Ще го усетят предимно компании за високи технологии и земеделският сектор, но като цяло мисля, че ще се справим“. 

По отношение на руските изявления, че заради санкциите неизбежно ще поскъпнат енергийните им доставки за Европа, министърът каза: „Видях това изявление, но понеже имаме дългосрочни договори, не очаквам да е лесно за руснаците да вдигнат цените. Освен това едностранно поскъпване ще ускори търсенето на алтернативи, така че това по-скоро е говорене за сплашване, отколкото реалистичен подход.“

___________

Още по темата:

Ройтерс: Австрия заобиколи Европейската комисия по отношение на „Южен поток“

Сложната игра с „Южен поток“

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации