12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългари и румънци вече имат свободен достъп до пазара на труда във...

Българи и румънци вече имат свободен достъп до пазара на труда във всички държави от Европейския съюз

-- Реклама --

Не се очаква наплив на българи в Австрия

pazar na trudaОт 1-ви януари 2014 г. отпадат напълно всички съществуващи ограничения в пазара на труда за български и румънски граждани. Те ще могат да кандидатстват за свободните работни места и да бъдат наемани на работа по трудов договор като равноправни граждани на Европейския съюз. На практика това не означава, че ще имат по-големи възможности да получават социални помощи. Новото е, че сега те ще разполагат с повече възможности за работа, тъй като вече няма да се нуждаят от специално разрешение за работа.

Въпреки спецулациите с огромната емигрантска вълна от българи и румънци, която ще залее икономически стабилните държави, специалистите смятат, че не се очаква значителна промяна в пазара на труда. Не случайно еврокомисарят по заетостта Ласло Андор неколкократно повтори през тази година на сесии на Европейския парламент в Старстбург, че „хората сменят държавите в търсене на по-добра работа, а не за да се възползват от социалната система на приемащата държава.”

Според експертите

д-р Тинка Троева, ръководител на Службата за трудовите и социалните въпроси за Германия и Австрия
д-р Тинка Троева, ръководител на Службата за трудовите и социалните въпроси за Германия и Австрия

„Не очакваме наплив на български граждани към Австрия в началото на 2014 г.”, категорична е д-р Тинка Троева, ръководител на Службата по трудовите и социални въпроси за Германия и Австрия. Според нея и досега желаещите да работят в алпийската република са имали възможност да стъпят на трудовия пазар било като самостоятелно заети лица, било като командировани работници. Според социалното аташе, голяма част от търсещите работа в чужбина българи, вече са предприели тази стъпка в периода 2007- 2013 г. Д-р Троева подчертава, че въпреки сравнително високото – 13,1% ниво на безработица,  България е все още е далеч от страни като Португалия, Кипър, Унгария, Испания, Гърция. Това показва, че голяма част от българите ще предпочетат да продължат да търсят работа в родината си.

Статистиката

Според  данните на Централния съюз за социално осигуряване  на Австрия към 30 септември 2013 г. в страната със задължително социално осигуряване са заети 4 462 български граждани, от които 2 365 работят във Виена.  В Търговската камара на Австрия са регистрирани 2 680 фирми на самостоятелно заети лица с българско гражданство, от които 1 611 са във Виена.

Последните данни, с които разполага Службата по трудовите и социални въпроси, категорично не подкрепят опасенията, че българите се възползват от австрийската социална и пенсионна система. През септември 2013 г. официално регистрираните безработни български граждани в Австрия са 584 човека. Последните актуални данни от юни 2012 г. показват, че българите в Австрия, получаващи семейни добавки, са 1 295, а към края на февруари 2013 г. 336 семейства са получавали  помощи за отглеждане на деца. Изравнителна добавка към българската пенсия в Австрия са получавали 113 пенсионери като 21 от тях са австрийски граждани.

Всичко това показва, че може да се говори само за обикновена трудова миграция, а не за масова случаи на „източване: на социалната система в алпийската република.

Австрийската гледна точка

Изследване на Österreichische Institut für Wirtschaftsforschung показа, че основната вълна от емигранти от България и Румъния в Австрия, е била между 2007-2013 г. Отпадането на ограниченията за работа за гражданите на тези две страни ще повиши безработицата в Австрия през следващите две години с маргиналните 0,03%.

Австрийските власти не очакват рязка промяна на пазара на труда в страната след 1-ви януари 2014 г. Според Sozial- und Wirtschaftsministerium на Австрия през тази година около 5 500 работника, 2/3 от тях румънци, ще потърсят работа в страната на Моцарт. Този брой няма да се отрази на състоянието на трудовия пазар. Строителство, селскостопанство, индустрия и услуги са секторите, в които желаещите имат най-голям шанс да си намерят работа.

Въпреки това има и немалко коментари от страна на привърженици на крайнодесните партии, че емигрантите са в тежест на икономиката и живеят на гърба на австрийците.

_____________________

Още по темата:

Австрия не очаква наплив на българи след отварянето на пазара на труда

От 1-ви януари 2014 г. Австрия ще отвори безусловно пазара на труда

Няма пречки за пълното отваряне на пазара на труда на българи и румънци

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации