7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСледпразнично: За какво служат елхите

Следпразнично: За какво служат елхите

-- Реклама --

След подходяща обработка коледните дръвчета се превръщат в топлинна енергия

christbaumsammelstellekСъбрани на куп всички елхи във Виена тежат около 560 тона. Преработени в завод за биомаса те се превръщат в  1 700 МWh топлинна енергия. Тя е достатъчна, за да отоплява 3 000 жилища в продължение на един месец. За постигането на този резултат се изисква добра организация и дисциплина. Магистрат 48 на виенската община дава нагледен пример за това.


Празничната еуфория постепенно заглъхва и идва време да свалим коледната украса. И докато стъклените топки, камбанки и звезди в едно с лъскавите герлянди и панделки могат да бъдат прибрани в кутии до следващата Коледа, зелените дръвчета трябва да бъдат изхвърлени. Но в това няма нищо тъжно. Магистрат 48 от община Виена, отговарящ за чистота на столицата, се е погрижил за всичко – от местата за събиране на елхи, до екологичната им преработка в топлинна енергия.

Къде да оставим елхата

Служителите на Магистрат 48 са обозначили с табели 504 места във всички райони на столицата, където хората могат да оставят вече използваните елхи. Между 27 декември 2013 и 17 януари 2014 г. дърветата ще бъдат регулярно събирани и извозвани. В случай, че нямате наблизо такова място, може да оставите елхата си безплатно и в някой от обичайните сметища (Mistpaltz).

За улеснение на гражданите общината предлага и специални приложения за iPhone, iPad и Andoid-Smartphone, които лесно и бързо ще ви помогнат да откриете най-близкото до вас място за събиране на елхи. Можете да погледнете и онлайн в плана на града тук

Преди да оставите елхата, уверете се, че не е останала стъклена, метална или пластмасова украса по нея. Това е важно, защото тези предмети не са биомаса и ще попречат на по-нататъшната преработка на дръвчетата.

Топлина за 3 000 жилища

Във Виена всяка година се събрат около 140 000 коледни дръвчета, които тежат приблизително 560 тона. Те се изгарят в завод за биомаса и от тях се получава 1 700 МWh топлинна енергия, достатъчна един месец да се отопляват 3 000 жилища. Тази екологична употреба на елхите спестява на общината 800 тона вредни емисии въглероден двуокис.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации