14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалотуризъмприродаСподели лятото: Норвегия и нейните фиорди

Сподели лятото: Норвегия и нейните фиорди

-- Реклама --

Норвегия е подредена държава с невроятна природа и красиви хора 

Текст Емил Ценов

12Норвежкото кралство е разположено в западната част на Скандинавския полуостров, а най-красивите фиорди се намират в североизточната част на страната. Това са тесни и дълги морски заливи. Често морето навлиза до 100 км. навътре в сушата, а дълбочината там е над 1 км.

Круиз с кораб се оказа много удачен и приятен начин да се разгледат тези невероятно природни творения и да се посетят някои от най-големите и красиви градове в северната държава.

Честопокривите на  къщите са покрити с почва и трева. Освен, че така приличат на градини, те са и добре защитени от студа и влагата.
Често покривите на къщите са покрити с почва и трева. Освен, че така приличат на градини, те са и добре защитени от студа и влагата.

Много от къщите в Норвегия са боядисани в пъстри цветове, предимно топло червено. Така те се открояват на фона на мрачното време, което преобладава тук, и създават по-свежо и ведро настроение.

Ставангер е за мен най-красивия норвежки град.
Ставангер е за мен най-красивия норвежки град.

Ставангер е третият по големина град в Норвегия и е известен още като нефтената столица на северното кралство. Хората в тази страна са спокойни и усмихнати, предимно руси, но има и много мургави със сини очи.

Берген от високо

Берген е вторият по големина град в Норвегия, разположен на морето, но ограден от всички страни с високи хълмове. Старите къщи на пристанището са уникални и са под защитата на ЮНЕСКО.

На рибния пазар в Берген може да се купят не само всевъзможни морски деликатеси, но и салам от лос.
На рибния пазар в Берген може да се купят не само всевъзможни морски деликатеси, но и салам от лос.

 

Паркът Вигеланд в Осло е най-големият скулптурен парк в света.
Паркът Вигеланд в Осло е най-големият скулптурен парк в света.

Осло е спокоен град с ниски сгради и много паркове. Той се води и един от най-скъпите градове в света, макар че през лятото има големи намаления, а и човек може да си вземе ДДС ( Норвегия не е член на Европейския съюз).

Паркът „Вигеланд“ е побрал 200-та статуи от бронз, гранит и желязо, дело на Густав Вигеланд, които са изработени в периода 1939-1949 г. Повечето от тях са разположени покрай дългата 850 м. централна алея.

Фиордът Гайранген
Фиордът Гайранген

Бреговете на фиордите са стръмни, някои са покрити със зеленина, други са скалисти.

Най-известните водопади на фиорда Гайранген се наричат „Брачно було” и „Седемте сестри”.

Освен с високия си брутен вътрешен продукт, нефтените залежи и невероятна природа, норвежците се гордеят с поп групата А-ха, сформирана в Осло през 1982 г. и многото си златни медали на зимни олимпийски игри.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации