17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОбмяна на опит и добри практики в социалната сфера

Обмяна на опит и добри практики в социалната сфера

-- Реклама --

Посещение на заместник министъра на труда и социалната политика  Зорница Русинова в Австрия

Как държавата се грижи за професионалното обучение на младежите и помага за тяхната реализация на пазара на  труда, как и къде младите хора получават професионална подготовка – това са само част от добрите практики на Австрия, с които се запозна група представители на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и синдикатите при посещението си в алпийската република. Поводът бе проведеният на 24 и 25 април във Виена семинар на тема „Мерки за активна политика на пазара на труда за младежи и мерки за контрол на качеството на услугите в службите по заетостта“.

В Австрия е широко разпространено чиракуването и стажуването, по време на което младежите придобиват специфични знания и умения в определена професия, които им помагат да си намерят работа. В този процес са ангажирани и организации като „Jungend am Werk”, подпомагащи желаещите да чиракуват да намерят подходящото място. Една такава учебна база в областта на кетъринга и гастрономията е ресторантът „ZOBAeck“ във Виена.

„Нашата организация извършва и посредническа дейност като помага на завършващите младежи да намерят подходящ стаж и работа.”, разказа г-н Волфганг Бамберг, представител на „Jungend am Werk” пред българската група. „До 70-80% от приключилите успешно обучението си намират работа”. Ръководителят на отдела за международна трудова политика и европейски социални фондове към Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Австрия г-н Кристиан Опершал каза, че едногодишното  обучение на един човек струва около 14-16 хиляди евро, които се заплащат от бюджета за обучение на работна ръка.

„В България за обучение, чиракуване, стажуване и заетост на младежите са предвидени наг 36 милиона лева от Европейския социален фонд”, сподели специално за А4 заместник министър Русинова – „Подобни срещи и обмяна на опит са изключително полезни за нас”.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации