6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБалканска треска отново във Виена

Балканска треска отново във Виена

-- Реклама --
Чико Фрийман с Милчо Левиев Снимка: Стефан Тодоров-фото-редактор в. "Класа"
Чико Фрийман с Милчо Левиев
Снимка: Стефан Тодоров-фото-редактор в. „Класа“

Както списание А4 вече писа (виж бр.2/2012), след едногодишна творческа пауза на 26 април 2012 г. във Виена се възражда музикалната «Балканска треска». Според организаторите Виена е идеалното място за провеждане фестивала, защото австрийската столица е най-северният мегаполис в Югоизточна Европа и през вековете е влияела по различен начин върху съдбата на Балканите.

Премиерата на фестивала на балканската музика е през 2004 г. и с годините той се превръща в най-голямото музикално събитие в Европа, посветено на този регион.

«Балканска треска» представя преди всичко музикалната култура на Балканите, която свързва, а не отличава народите. До 13 май на пет сцени ще звучи традиционна балканска музика, но не чист фолклор. Екипът на фестивала Рихард Шуберт, Амброл Иглеников-Жоро, а от тази година и с ново попълнение в лицето на Татяна Попова и Андрия Арапович, никога не се е старал да се съобразява с т.нар.балкански бум.

 

Любителите на джаза ще могат да се насладят на виртуозните умения на музиканти от 12 страни и нации. Сред участниците са и представители на т.нар. ъндерграунд и независимата музикална сцена. Всевъзможни музикални и стилови комбинации ще покажат Балканите като креативен, многостранен и завладяващ регион.

България е известна по света като център на джаза и едновременно с това център на традиционната музика в Югоизточна Европа. Въпреки изучаването на джаз в музикалните институти и популярността му у нас, трудно се живее от този стил музика. И нищо чудно, че много от музикантите избират емиграцията като начин на живот.  На 1 май премиера във Виена ще има уникалната джаз формация «Български емигрантски джаз съюз» в състав Димитър Бодуров (пиано), Петър Славов (контрабас), Владимир Кърпаров (саксофон), Александър Владигеров (тромпет), Димитър Льолев (саксофон) и Борислав Петров (барабани). Проектът е дело на ръководителя на «Балканска треска» Георги Дерменджиев, известен като Амброл Иглеников, който кани шестима представители на новата вълна на българския джаз. Всички те са сред звездите на джаз сцената в градовете, където са емигрирали – Ню Йорк, Амстердам, Ротердам, Виена и Берлин. Александър Владигеров, който живее и работи във Виена, и Владимир Кърпаров от Берлин са познати на австрийската публика от предишни участия в «Балканска треска». Петър Славов е роден в Хелзинки, израства в България и от години живее в Ню Йорк, а Димитър Бодуров, Димитър Льолев и Борислав Петров правят българския етноджаз популярен сред холандската публика.

И в тазгодишното издание на фестивала няма да липсват утвърдените и добре познати в Австрия имена на Теодосий Спасов и Милчо Левиев – джаз легенда и един от създателите на стила балкански джаз.

Единственото българско списание в Австрия А4 е медиен партньор на фестивала „Балканска треска„.

Материали и снимки: КомПрес София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации