7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСтипендии и помощи за студенти

Стипендии и помощи за студенти

-- Реклама --

Текст Пламена Александрова

Октомври наближава, а с това и началото на новата учебна година за студентите. Естествено, повечето от тях се питат как да финансират живота си през следващата година. Би било толкова хубаво, ако не се налага да се работи и се наблегне на ученето! За щастие в Австрия има доста възможности за стипендии. 

Studienbeihilfe и Familienbeihilfe са стипендии, които взимат почти всички австрийски граждани. Право на такива стипендии имат обаче и т. нар. равноправни чуждестранни граждани. Това са тези граждани на Европейския съюз, чийто център на живот е Австрия и са тук от поне 5 години.  Да се получат от български граждани не винаги е безпроблемно, но си заслужава човек да опита. Повече информация за това как се кандидатства и какви са другите изисквания за получаването им  може да намерите тук:  http://www.stipendium.at

и  https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/8/Seite.080712.html

Друг вид помощи се отпускат при спешни случаи  или големи финансови затруднения на студента. Такава е например стипендията на социалния фонд на ÖH  http://www.oeh.ac.at/studieren-leben/soziales-und-geld/oeh-sozialfonds/.

 За живеещите във Виена студенти община Виена отпуска също помощи (Wiener Studienstiftung) http://www.wien.gv.at/amtshelfer/kultur/kulturabteilung/bildung/studienstiftung.html  . Особеното при тях е, че няма определен краен срок за кандидатстване – може да се подада документи по всяко време на годината.

За отличниците има доста възможности – обширен списък с всички стипендии за студенти и изследователи предлага страницата  http://www.grants.at/  (Österreichische Datenbank für Stipendien und Forschungsförderung). Особено интересна е например стипендията Хердер (Herder Stipendium)  на Фондация Алфред Тьопфер (http://www.toepfer-fvs.de/herder-stipendium.html )  Тя се дава на учещи в Австрия студенти , които произхождат от страни от Средна или Източна Европа. Изискванията са високи и процесът на кандидатстване е доста дълъг, но затова пък стипендията е сравнително голяма. 

На посочените до тук страници могат да се намерят стипендии за всеки студент, независимо от това в кое висше учебно заведение се обучава. Почти всеки един университет в Австрия има и собствена страница със стипендии, предназначени само за свои студенти. Например:

Stipendienstelle Uni Wien 

Stipendien & Förderungen Uni Graz

Leistungsstipendien TU Wien      

Stipendien & Preise Uni Linz        

 Имаш въпроси към някоя от стипендиите? Кандидатствал си за някоя от тях и искаш да споделиш своя опит?  Или знаеш и за други стипендии и интернет адреси, които биха били от полза на студентите?

Прати ни своя коментар и мнение тук или вземи участие в дискусията във Facebook!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации