18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияLiterature in flux - поетично пътешествие от Русе до Виена

Literature in flux – поетично пътешествие от Русе до Виена

-- Реклама --

От 23 септември до 26 октомври един кораб ще бъде място за срещи на писатели и преводачи от над десет държави.

 

От 23-ти до 25-ти септември родният град на Елиас Канети ще бъде място за среща на писатели от различни краища на света, а Дунавът ще стане свързващ елемент между страните от Дунавския регион.

В Русе ще се отпразнува началото на литературното пътуване с кораб по Дунава „Literature in Flux“ с поредица от вечери на културата, съобщиха от Международно дружество „Елиас Канети“. От 23-ти септември до 26-ти октомври писатели, поети, преводачи, журналисти и блогъри от десет държави заедно ще се отправят на пътешествие по Дунава към Виена. Русе е първото пристанище на литературното пътешествие, което ще продължи нагоре по течението с Четате (Румъния), Белград и Нови Сад (Сърбия), Вуковар (Хърватия), Будапеща (Унгария), Братислава (Словакия) и Виена (Австрия).

Literature in Flux има за цел да инициира трансграничен диалог между страните от Дунавския регион, да свърже историите и хората и да обогати културното разнообразие. Дунавът е символ на общата история и култура, на една граница, която беше преодоляна след края на конфликта между Изтока и Запада. Тази есен Дунавът ще се превърне в сцена на съвременната международна литература. В рамките на програмата ще бъдат направени нови преводи на литературни текстове, за да се популяризират авторите от Западните Балкани и Турция в Региона и в Европа и с това да се спомогне за културния обмен. Уъркшопите по превод през юни в Сремски Карловци (Сърбия) и през септември във Виена (Австрия) заздравиха сътрудничеството между авторите и техните преводачи и така спомогнаха за дългосрочното подобряване на качеството на преводите.

През 2012 г. във втората фаза на проекта Literature in Flux – via Mare ще бъдат организирани литературни четения и събития в Хърватия, Албания и Турция. По този повод ще бъде представено издание, в което отново ще разгледаме темите и преживяванията от литературното пътешествие.

Програма на Literature in flux

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации