16.2 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноРазкази за съвременно изкуство и култура в България и по света

Разкази за съвременно изкуство и култура в България и по света

-- Реклама --

Съвременното изкуство и неговите най-ярки произведения от България и света ще бъдат представени през погледа на младите изкуствоведи Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Една вълнуваща лекция за всички, които са любопитни към света на изкуството днес и парадоксите в него. Провокация, естетка или просто удоволствие? На всички тези въпроси и много други ще ви отговорят организаторите на събитието на 8-ми юни от 18.30 часа в Българския културен институт “Дом Витгенщайн”, Виена. Очаквайте едно свежо и вдъхновяващо преживяване! 

Текст Нора Динчева

Защо съвременно изкуство?

Често то е неразбираемо и достижимо само за определен кръг от артисти и критици. Неговата елитарна аура попада между двете крайности – от крайно преклонение до напълно отричане, както от класическите художници и критици, така и от обикновените посетителите в галерии и музеи. Така изкуството днес често остава чуждо за своите съвременници.

Разбира се, липсата на постоянни експозиции със съвременно изкуство в музеите в България, както и изучаването на история на изкуството само до модерността във висшите художествени учебни заведения, подчертава дефицита на държавната политика в тази област.

Наблюдавайки тези процеси Теодора Константинова и Радослав Механджийски решават да бъдат посредници между двата свята – този на съвременното изкуство и на широката публика. Те виждат тяхното общо бъдеще в серия от лекции, където фокусът пада върху нов начин за представяне на изкуството: достъпен и освободен от тежкия академичен дух, актуален и динамичен под формата на диалог със самата публика.

Освен това изкуствоведите разглеждат съвременното изкуство през общия цивилизационен контекст, където се преплитат различни сфери на живота –­ наука, биология, космология. Така препратките и парадоксите в културния поток получават нов и вълнуващ смисъл.

Защо лекции?

Лекциите на двамата млади изкуствоведи са опит за изграждане на функциониращ модел на културно събитие. Те не са затворен цикъл от информация, която в рамките на няколко последователни лекции представя само енциклопедично даден автор и творчеството му. В техните лекции елементът на изненада е водещ и публиката сама може да определи в каква посока да тръгне дискусията, както и да предложи теми, които я вълнуват. Ето защо наред с образователния момент в срещите с Теодора и Радослав на лице е и активното участие на публиката, щипка шоу и безкрайно любопитство.

Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света?

На 8-ми юни ще разберете как се раждат първите инсталации и пърформанси, откъде възниква идеята за концептуално изкуство, кои са най-атрактивните съвременни автори и произведения от България и света? Може ли всичко да бъде изкуство и намира ли място сред съвременните произведения класическата представа за красивото?

Специален акцент ще бъдат българските съвременни художници, които успешно се реализират на австрийската сцена.

Art and Culture.today

Радослав Механджийски и Теодора Константинова, млади изкуствоведи и създатели на платформата за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today” (www.ARTandCulture.today), пристигат във Виена, за да представят на българската публика една вълнуваща и нестандартна лекция, чрез която да вникнете в парадоксалния свят на съвременното изкуство!

Събитието е подходящо за всеки – носете единствено любопитството си! Лекцията ще бъде съпроводена от богата презентация, множество образи и интересни примери! Заповядайте на 8-ми юни 2017 г. (четвъртък) от 18:30 ч. в БКИ „Дом Витгенщайн“! Вход: Свободен / Език: български

Ако искате винаги да сте в крак със съвременното изкуството може да получавате безплатни материали, като влезте в сайта на Теодора и Радослав www.ARTandCulture.today и впишете имейла си в появяващото се балонче. Веднага ще ви изпратят списък с фантастични филми за изкуство, информация за любопитни онлайн проекти и още много други изненади.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации