8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияНовият български православен храм „Св.Иван Рилски” ще бъде официално осветен

Новият български православен храм „Св.Иван Рилски” ще бъде официално осветен

-- Реклама --

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският Митрополит Антоний ще освети новата българска православна църква „Св.Иван Рилски”. Освещаването и Светата литургия ще се проведе на 11 юни от 8 до 12.30 ч., а на 10 юни от 17 до 18 ч в храма ще има възкресно празнична вечерна служба.

Специални гости на събитието ще бъдат свещениците иконом Юлиан Ангелов от Берлин и иконом Петър Симеонов от Париж, протосингелът архимадрит Атанасий Султанов от Будапеща, патриаршеският протодякон Иван Петков от София.

Строежът на новия храм, който се намира на улица Dunklergasse 21 в 12 район на Виена, започва на 17 септвмери 2013 г. След официалното освещаване той ще се превърне в действаща църка, която ще приема сънародниците ни.

От 25 декември 1993 г църковните празници събират българската общност в храма на Kühlplatz, който е осветен на 24 април 1994 г. С годините той става все по-малък и трудно побира желаещите да запалят свещ на Великден, Рождество, задушница. „Нашата църква никога не се е натрапвала . Тя винаги е била готова да помогне на нуждаещите се. Новият храм е за всички наши вярващи сънародници, които удовлетворяват своите духовни потребности чрез нея”, каза специално за Меланж Булгарен енройският свещеник отец Иван Петкин. „Преди да започне светата Литургия и освещаването в неделя митрополит Антоний ще облече специална риза. В края на службата тя ще бъде нарязана на малки лентички, които ще раздадем на всички присъстващи за вечен спомен от тържественото събитие”, сподели подробности отец Петкин.

На тържествените свети служби могат да присъстват всички желаещи вярващи.

КОГА: 10 юни 2017, събота от 18.00 ч.  – Възкресно празнична вечерна служба в новата служба

11 юни 2017, неделя от 08.00-12.30 ч. – Освещаване и Света Литургия

КЪДЕ: Dunklergasse 21, 1120 Wien (U4, U6, A12 – Längenfeldgasse)

Българската православно църковна община „Св.Иван Рилски” е официално призната от Република Австрия от 10 май 1969 г. От тогава тя е юридическо лице, член на Австрийския иконемически съвет на църквите в Австрия и член на Австрийската православна епископска конференция. Тя се радва на отлични отношения не само с останалите православни църкви, представени в Австрия, но и с римо-католическата и протестантската църква в алпийската република.

Желаещите да подкрепят финансово новия православен храм, могат да ползват следната банкова сметка:

Bankverbindung: Bank Austria, Bulgarische Orthodoxe Kirche „Hl. Iwan Rilski“,
IBAN: AT28 1200 0006 5414 7008; BIC: BKAUATWW

________________

Още по темата:

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний: Днес трябва да проповядваме на съвременен език

Българи във Виена събраха средстава за новия православен храм „Св.Иван Рилски“

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации