13.5 C
Виена
петък, 3 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиктор Тончев, финансов консултант: Новите мерки на австрийското правителство ще стимулират строителството...

Виктор Тончев, финансов консултант: Новите мерки на австрийското правителство ще стимулират строителството и закупуването на собствен дом

-- Реклама --

През миналата година строителната дейност в Австрия забави значително развитието си, а според настоящите прогнози спадът в строителната индустрия ще продължи и през 2024 г. Какви мерки взе австрийското правителство, за да стимулира жилищното строителство?

Във връзка с тези данни на 27 февруари 2024 г. федералното правителство представи пакет за икономическо стимулиране на жилищното строителство с общ обем от около 2,5 млрд. Евро. В него се предвиждат данъчни мерки в подкрепа на строителния сектор, предоставяне на федерални средства за създаване на по-достъпни жилища, временни мерки за улесняване на създаването на имоти и субсидии за подобряване на качеството на съществуващите жилища.

Новите мерки са насочени към стимулиране и подпомагане на строителния бранш, както и закупуването и построяване на недвижими имоти за собствено ползване. Това беше много важно, защото покупката на собствено жилище е в криза в момента заради лихвите по кредитите, както и повишилите се цени през последните 10 години. От друга страна, поради покачването на строителните материали и работна заплата не се строят толкова много нови жилища, което намалява предлагането на имоти и респективно е предпоставка за покачване на цените.

В какво по-конкретно се изразяват тези мерки на практика? Как ще ги усетят хората?

По-конкретно мерките се състоят в:

  • Ниски лихви за помощи от общините (Wohnbauförderung)
  • Отпадат за две години такси за вписване в нотариален акт – 1,1%
  • Отпада такса за вписване на ипотека – 1,2%
  • Дават се допълнителни възможности за субсидии за саниране, ремонти, смяна на котле или подмяна на отоплителната система, също така изолация, соларни панели и др.

На практика, ако купя по-стара къща или апартамент, сделката ще е с 6 000 или 7000 евро по-евтина заради по-малкото такси и след това трябва да калкулирам доста по-малко разходи за ремонта, енергийната ефективност или евентуална помощ от общината, която се получава при облекчени условия.

Опозицията обаче побърза да критикува тези мерки. Защо?

Критика за новите мерки дойде веднага от опозицията, която твърди, че не е помислено за наемите. Предложението е било да се забрани индексирането на наемите за период от 2 години, но то не е било прието и сега наемите могат да се индексират спрямо инфлацията.

Очаква се това да доведе до покачване на желанието за покупка на собствено жилище. Аз бих казал, че за пореден път виждаме колко добра инвестиция е собственото жилище, защото там вноската за кредита няма да се индексира през годините както наемът. Това е един много добър начин човек да се предпази от инфлацията и от поскъпването на живота.

В момента условията за получаване на кредити за закупуване на жилище са доста тежки. Очаквате ли облекчаване на тези изисквания?

Те вече започнаха да се подобряват! Банките също пускат често различни промоции, било то в намаляване на лихвения процент, отпадане на различни такси или дори до безплатна възможност за смяна между фиксира и плаваща лихва.

Също така експертите прогнозират намаляване на лихвените нива през втората половина на годината и установяване на едно стабилно ниво.

Достигане на отминалите ниски нива не се очаква в близките 5 до 10 години и трябва да свикнем с това и да не чакаме “по-добър момент”.

В крайна сметката лихвите продължават да са много по-ниски от инфлацията.

Какви са Вашите очаквания за имотния пазар през 2024 година?

Аз лично очаквам пазарът да се стабилизира. Търсенето и предлагането ще започнат да се уравновесяват и това ще доведе до нормализиране на обстановката. С високите наеми и повишаващото се население на Австрия, нуждата от собствен дом няма причини да намалява. Обсъжда се дори и данъкът за “празни имоти” да обхване цяла Австрия, а не както до сега само определени области, което също ще стимулира продажбата на повече имоти.

Какви други начини за инвестиции бихте препоръчали на желаещите да предпазят средствата си от инфлацията?

Това зависи най-вече от индивидуалните възможности на човек, както и от неговата представа и готовност да поема риск. Важен принцип за парите е, че те трябва да са в обръщение в икономиката и по този начин да се повишават. Само фактът да са при нас или в сметката ни, отдавна не е достатъчен, защото по този начин те губят покупателната си способност или по друг начин казано, можем да си купим по-малко неща с тях, от колкото преди една година например.

Общ пример при инвестициите е, че е по-добре да се купува евтино, защото тогава потенциалът за растеж на активите е по-голям. В тази връзка може да се заключи, че в момент като сегашния с различни кризи, има достатъчно възможности, в които човек може да се включи “евтино”.

Контакти:

Виктор Тончев – независим финансов и застрахователен консултант, кредитиране на недвижими имоти

Адрес: Wipplingerstrasse 20/Top 18, 4. Stock, 1010 Wien

Тел. 0676 733 53 92

Имейл: office@tonchev-partner.at

Уебсайтwww.tonchev-partner.at

Възможни са консултации по WhatsApp, Zoom, Skype.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации