21.4 C
Виена
четвъртък, 2 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Скандал за шпионаж в полза на Русия с българска връзка

Австрия: Скандал за шпионаж в полза на Русия с българска връзка

-- Реклама --

Да кажем, че шпионски скандал, свързан с Русия, разтърсва Австрия едва ли ще е сензация. Топлите връзки на част от политическите и икономически кръгове в страната с Путин отдавна са обект на критика, а няколко руски дипломати вече бяха отзовани от Австрия.

Случаят със задържания вече бивш служител на  австрийската служба за вътрешна сигурност Егисто От показва, че Русия е проникнала не само в разузнавателните служби, но оказва сериозно влияние и върху икономиката и политиката на Австрия. Това, което сега прави впечатление, е обединението на медиите и обществото в разследването и твърдо заявеното желание най-после да бъдат очертани червените линии.

______________

Австрия отново отзовава руски дипломати

______________

Самият канцлер Нехамер заговори, че в случая се засяга националната сигурност на страната и трябва да се предприемат всички мерки за изясняване на нанесените щети.

Европейските разузнавателни служби отдавна гледат скептично на австрийската разузнавателна служба и я изключват от информацията, опасявайки се, че тя може да стигне до Русия. Дали с реорганизацията ѝ и отстраняването на групата на От проблемът със сигурността ще бъде преодолян? Във всеки случай Австрия трябва да използва случая, за да повиши стандартите за сигурност в чувствителната област на работа на разузнавателните служби. А предложението на министъра на правосъдието Алма Задич за затягане на наказателния кодекс също звучи разумно. Понастоящем шпионажът се наказва само, ако е насочен срещу Австрия.

Егисто От и Марсалек

Според журналистическо разследване на австрийското издание „Фалтер“ и на „Шпигел“ в Германия арестуваният вече бивш служител на австрийската служба за вътрешна сигурност Егисто От заедно с бившия ръководител на отдел в службата Мартин Вайс са били във връзка с укриващия се бивш член на борда на директорите на „Уайъркард“ Ян Марсалек. Смята се, че двамата са му съдействали за създаването на работеща в интерес на Русия шпионска клетка в рамките на австрийските служби.

Прокуратурата във Виена разследва От от седем години. В средата на март британските власти са предали чатове между От, който по това време е бил конституционен защитник, и бившия член на борда на Wirecard Ян Марсалек, за когото се смята, че по настоящем живее под нова самоличност в Русия. Твърди се, че потокът от информация към Русия е минавал през тях.

Шпионски игри

Според доклада тази секретна и строго поверителна информация е била „систематично“ предавана на руската ФСБ. Тя е дошла директно от бившата Федерална служба за защита на държавата и борба с тероризма (BVT), която от декември 2021 г. функционира под името Дирекция за защита на държавата и разузнавателна служба (DSN). Предавани са били и лични данни от полицейските регистри.

В деня на ареста на От чрез Der Standard се появиха нови, шокиращи подробности: през лятото на 2022 г. мобилните телефони на трима бивши високопоставени служители в Министерството на вътрешните работи са били прехвърлени в Русия по внушение на От, Вайс и Марсалек. По-конкретно се твърди, че става въпрос за устройствата на Михаел Клойбмюлер, дългогодишен началник на кабинета в Министерството на вътрешните работи, Михаел Такач, понастоящем директор на Федералната полиция, и Гернот Майер, директор на Федералната служба за имиграция и убежище.

Според следственото дело мобилните телефони са съдържали чувствителни служебни и лични данни на висшите служители, които са обект на служебна тайна. Ö1-Mittagsjournal, ZIB и „Куриер“ съобщиха и за трансферен център – апартамент във виенския квартал Флоридсдорф, принадлежи на бившия зет на От. Мъжът е арестуван, но в последствие освободен поради липса на достатъчно доказателства за връзките му с мрежата.

Устройствата са предадени в този апартамент, а парите също са преминавали от една ръка в друга – и според доклада това е продължило до ноември 2022 г., години след началото на разследването срещу От. Твърди се също, че мобилните телефони на тримата бивши висши служители са били събрани там от неизвестни лица от името на руските тайни служби.

Смята се, че са били взети не само данните от мобилните телефони, но и физическите устройства. Според вестник „Куриер“ От е съхранявал временно мобилните телефони, а Марсалек е поръчал на неизвестни лица да вземат устройствата директно от апартамента – след това те са били отнесени през Турция в Русия.

Споменаването на тайните служби вероятно идва от чатовете на Марсалек, в които се споменава Лубянка – централата на руската тайна служба ФСБ. Освен мобилните телефони се твърди, че на Русия е бил предаден и лаптоп SINA (SINA е съкращение от Secure Inter-Network Architecture) – според докладите за 20 000 евро, а пликове с пари са били донесени в апартамента. Твърди се, че лаптопът е съдържал изключително чувствителни данни от държава от ЕС, които са обект на секретност. Не е ясно как От е успял да се сдобие с лаптопа.

Българската връзка

От е и в основата на събирането на информация за българския разследващ журналист Христо Грозев, който от години живее във Виена. Той е известен с разкритията си за руското покушение над малайзийския самолет през 2014, отравянето на Навални и други действия на Москва. През декември 2022 г. руското Министерство на вътрешните работи го сложи в списъка за издирване.

_____________

Австрийските медии за обявения за издирване от Русия разследващ журналист Христо Грозев

Филмът „Навални” с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев с Оскар за най-добър документален филм

______________

Въпреки че по това време От вече е отстранен от длъжност, през март 2021 г. той отива в австрийската служба за регистрация на жители и иска информация за регистрацията на Грозев. От не би могъл да получи информация за него като частно лице, но се е представил за полицейски служител и вероятно е показал значка, която според заповедта за арест отдавна е трябвало да предаде. Година по-късно, през юни 2022 г. е имало взломна кражба в апартамента на Христо Грозев. Предполага се, че престъплението е организирано от българин от Обединеното кралство, който очевидно е бил ръководен от Марсалек и след това е обвинен в шпионаж в Лондон. Твърди се, че този българин е написал в чат съобщение, че „Seal Team“ (алюзия за специално подразделение на американската армия) е проникнал успешно в апартамента на Грозев и е взел лаптоп и USB памети. След като австрийските власти не се наемат да гарантират сигурността на българина в алпийската република, той се пренася в САЩ.

Понастоящем се счита за сигурно, че журналистът Грозев е бил един от поне 309 души, засегнати от незаконното търсене на Марсалек в полицейските бази данни или събирането на поверителна информация, подлежаща на секретност.

Отзвук

Шпионският скандал предизвиква сериозен отзвук в австрийските медии, които активно следят действията на правителството.

„Би било погрешно въпросът да се ограничи само до специалните служби. Необходимо е спешно да се обърне внимание на влиянието на Русия върху държавата, което се прокрадва през последните няколко години“, пише Ди пресе. „Да вземем за пример икономиката, свързана с държавата: OMV без особена нужда се ориентира все повече към Русия, което прави Австрия зависима от руските енергийни доставки. Това не беше чисто корпоративно решение, а политически мотивирано – с движеща роля на отделни надзорни органи, които сами преследваха бизнес интереси в Русия. В частния сектор също се появиха зависимости, които не са добри за Райфайзен например.

Не можете да пренебрегнете и политическите зависимости. Преди няколко години FPÖ сключи договор за приятелство с партията на Путин. Дали той все още е в сила, или вече е изтекъл (както твърди самата FPÖ), всъщност е без значение: Това, което има значение, е, че партията действа като пета колона на Русия, когато става въпрос за войната в Украйна и санкциите, и в най-добрия случай се дистанцира от действията на Русия с половин уста.

Русия не крие намеренията си да доминира в Европа. Сега е моментът да се очертае червена линия и да се отблъсне пълзящото влияние върху държавата. Това се отнася, разбира се, за операциите на тайните служби, но в още по-голяма степен за политиката: трябва да се предотврати влиянието върху предизборните кампании. А партия, която не успее убедително да се разграничи от руското влияние, не бива да бъде коалиционен партньор на никого. Това важи за Линц, Залцбург и Санкт Пьолтен – и още повече за Виена“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации