8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияФилмът „Навални” с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев с Оскар...

Филмът „Навални” с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев с Оскар за най-добър документален филм

-- Реклама --

Когато филмът „Навални”, проследяващ историята с отравянето от руските власти на опозицонния лидер Алексей Навални, спечели наградите БАФТА, Христо Грозев не можа да вземе участие в церемонията за награждаването. Причината – съображения за сигурност, тъй като Грозев е обявен за международно издирване от Русия. Тогава екипът на продукцията посвети отличието на българина, който има съществен дял в създването на филма.

Австрийските медии за обявения за издирване от Русия разследващ журналист Христо Грозев

Тази нощ българският разследващ журналист излезе на сцената, за да получи своя Оскар. Режисьорът Даниел Роер специално се обърна към него с думите: “Дължим толкова много на нашия българин, „странника“ с лаптопа – Христо Грозев.

Христо, ти  рискува всичко, за да разкажеш тази история!

Именно разследващите журналисти като теб и Мария Певчих сте тези, които давате сила на нашата работа. Не можем и не трябва да се страхуваме да се противопоставяме на диктатори и на авторитаризма където и да сме.“

Христо Грозев, който от години живее със семейството си във Виена, посвети тази награда на баща си, който не дочака да види звездния миг.

Христо Грозев e известен с разследванията си срещу дейността на отряди за смъртоносни операции на руските спецслужби в чужбина и корупцията в режима на Владимир Путин. Някои от най-значимите му работи с Bellingcat са отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г, свалянето на самолета на малайзийските авиолинии през 2014 г. от руски офицери, разкриването на оперативни работници на ГРУ, стоящи зад опита за преврат в Черна гора през 2016 г., отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, както и взривяването на оръжейни складове в Чехия, Словакия и България.

В документалния филм Навални е с разследващата група на Bellingcat, за която работи Грозев, и те разкриват агенти на ФСБ, изпратени да го отровят през 2020 г. Навални, преструвайки се на руски служител, се обажда на един от агентите, който описва заговора за отравянето. Кадри от филма са заснети и във Виена. Лентата бе показана по австрийската телевизия и разпространена в кината.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации