8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеДа се забавляваме на български език или защо да изберем ваканция „Моето...

Да се забавляваме на български език или защо да изберем ваканция „Моето българско лято“

-- Реклама --

Каква ваканция да предложим на децата? Това е въпрос, с който всички родители се тормозят по няколко пъти в годината. Да бъде интересно, полезно, забавно, да се учат нови неща, да се затвърди материала от училище, да се играе на воля, да е на море, да е на планина, да бъде с баба и дядо, да бъде самостоятелно… Много се желанията и изискаванията, а когато става дума за българчетата, живеещи в чужбина, се появява и още един важен компонент – детето да прекара повече време в България. Мотивите на родителите са различни, но в голямата си част всички потвърждават, че връзката с родината е важна заради езика, заради роднините, заради природата.

Летни лагери, родени от нуждата

Елена Павлова отглежда двете си деца във Виена. И въпреки ежедневните усилията да им предаде богатството на българския език и красотата на родните традиции и обичаи, разбира, че това се случва трудно в учебно време, когато те са претоварени с уроци и занимания. Е, лятната ваканция е цели два месеца и все ще се намери време да се упражни правописът, да се прочете книга на български и да се посети важно историческо място. Желанията и плановете са едно, реализацията им съвсем друго.

След като не намира подходящ лагер в България, който да е съобразен със специфичните нужди на децата, живеещи в чужбина, Елена решава сама да го създаде. И така през 2021 се ражда проектът ѝ „Моето българско лято“ и тя се захваща да организира специални летни лагери, които да посрещнат всички желания на родители и малчугани – да има малко учене, много игри, нови приятели и най-вече опознаване на родината и нейната история и традиции. Заедно с Ирена Нецова, преподавател по български език и литература, разработват идеята и формата и започват.

И ето вече четвърта година Елена Павлова кани малчуганите да прекарат една незабравима ваканция в България.

Моето българско лято: Програма 2024

Ако тази година изберат да почиват край морето, палавниците могат да се забавляват от 8 до 14 юли в Обзор. Ежедневните занимания по български език се редуват с плаж,  плуване в морето и игри. Бродиране на народни шевици, стрелба с лък „по прабългарски“, изучаване на български народни танци и месене на баница са част от допълнителните активности, включени в програмата.

Лагерът в Балкана е от 4 до 10 август и предлага разходка из етнографски комплекс „Етъра“, поход до връх Шипка, посещение на географския център на България и Музея на образованието в Габрово и още куп други забавни дейности. Разбира се и тук не липсват занимания по български език и литература.

Тези възможности за летуване са подходящи за деца между 9 и 13 , най-много до 16 години.

За да отговори на търсенето за лагер и на по-малките, тази година Елена предлага възможност те да дойдат на лагер с придружител. „Нашата седмична работилница за български език, култура, история и традиции „Моето българско лято“ в Габрово ще е отворена и за деца на възраст 6-10 години. Те ще са настанени за преспиване в семейна стая с мама, татко, баба, дядо, през деня ще са част от програмата и ще взимат участие във всички занимания и излети. За по-малките ще има обособена група, в която заниманията ще са приспособени към техните възможности и нужди“, коментира новостите Елена Павлова.

Доволни родители и деца

„Синът ми прекара седмица на лагер край Габрово и бе очарован от преживяванията, видяното и наученото. Голямо облекчение бе, че и останалите деца идваха от чужбина и говореха български като него – така избегнахме обичайните притеснения и неудобства. А колко много бе научил по история и литература се усети веднага, когато се върнахме във Виена“. Това са думите на Павлина, майка на 11 годишно момче, доверила се миналата година на „Моето българско лято“.

Ако искате и вашите деца да натрупат нови знания и позитивни емоции – изпратете ги на лагер в България.

Моето българско лято – всички подробности за дати, програми, лагери и записване:

Уебсайт: https://moetobglyato.org

имейл: ekip@moetobglyato.org

тел: +359 89 721 6347

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации