18.8 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаПо стъпките на виенския сецесион с екскузоводката Диана Пиперова - отзвук от...

По стъпките на виенския сецесион с екскузоводката Диана Пиперова – отзвук от тематичната разходка

-- Реклама --

Времето – този своенравен участник във всяка разходка, в неделя милостиво беше на наша страна. Не толкова, че да спре и вятъра, но поне прогони дъждовните капки и изтика слънцето напред. Така два пъти с голямо удоволствие извървяхме опознавателния маршрут, начертан от екскурзоводката Диана Пиперова.

Благодарим на всички приятели, които отделиха част от неделния ден на тематичните разходки, посветени на виенския сецесион. Ръкоплясканията накрая, позитивните отзиви и най-вече въпросът „Кога е следващата разходка“ ни карат да вярваме, че сме изпълнили обещанието си да ви бъде интересно с нас.

Започнахме от самото възникване на сецесиона като движение и преминахме към живота и делото на един от най-важните му представители – Ото Вагнер. Личната му съдба, приносът му към развитието на сециона в архитектурата, павилионите на метро станцията и други негови значими творби във Виена оживяха пред нас чрез разказа на сладкодумната ни екскурзоводка.

Останахме по-дълго пред Музея на сецесиона, за да си поговорим за неговото построяване, за настроенията на обществото към творците-новатори и най-вече за величествния фриз „Бетовен“, създаден от Густав Климт и изложен в една от залите на музея.

Разходката ни по протежение на Нашмаркт бе запълнена с увлекателен разказ за работата на Коломан Мозер, Йозеф Хофман, Йозеф Олбрих, както и любопитни подробности за семейство Витгенщайн и други аристократични фамилии, живели във Виена в края на 19 век.

Спряхме пред двете великолепни къщи, създадени от Ото Вагнер – „Къщата с викачките“ и „Майолика“. Златните орнаменти на бялата фасада на първата сграда са изработени от Коломан Мозер, а четирите скулптури на покрива, известни като „Викачките“ са дело на Отмар Шимкович.

Издигната през 1898 г. къща „Майолика“ впечатлява с цветаната си фасада, покрита с керамични плочки, направени във фабриката „Винербергeр“.

Разходката ни завърши пред Рудиргерхоф. Нямаше как да не влезем и да се уверим лично, че автентичната атмосфера на кафенето е отлично запазена, а съвсем тихичко споделяме, че там правят великолепен кайзершмарн.

Очакваме всички любопитни и любознателни почитатели на австрийската столица и на следващата ни разходка „Непознатата Виена“ с Диана Пиперова през април. Следете ни, за да не пропускате кога и къде ще бъде тя.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации