19.1 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноДен за обичане

Ден за обичане

-- Реклама --

Текст Петя Апостолова

Днес официално е празникът на любовта – този 14-ти февруари, кoйто всяка млада дама трепетно очаква. И защо? За да получи букета, който по право ѝ се полага, и който иначе едва ли ще получи в обикновен делничен ден? Или пък заради тайнствения миг на подправена изненада, в който любимият ще ѝ поднесе подарък, може би някое бляскаво бижу, плюшен мечок или пък първо предлаганата, после обсъжданата и накрая дълго натякваната почивка-мечта. Не се знае, но едно е сигурно. Тази тайнствена кутийка, този ароматен букет от рози, тази романтична вечеря за двама с петстепенно меню свидетелства за непоклатимата му вярност и любов към вас.

И трябва да е така, прието е за истина, защото, ако не е този ден, този така магичен единствен ден в годината, изпълнен с толкова изненади и жестове на обич, то тогава възниква въпросът къде иначе се е дянала тази пуста любов. Щом не се крие в материалното и няма ден кръстен на нея, щом не ѝ се отдава нужната тържественост, къде може да е? Нима се спотайва в тишината и се познава по-добре по споделената болка отколкото щастие? Нима се усеща в малките прости неща, за които никой не качва снимки в социалните мрежи? А кои всъщност са те?

________________

Добромир Банев, поет: Без уважение любовта е само имитация на чувства

За любовта и виното, без които не можем

________________

Подареният смях между сълзите ли, проявеното търпение, когато хич не си за обичане или прошката, дадена макар и с огорчение? Във вярата и подкрепата ли, когато сам не си убеден, че ще успееш или в различията помежду ни, които като че ли ни правят още по-широко скроени един към друг? Дали това не е преглътнатата гордост за сметка на нещо много по-ценно или пък промяната – смелостта да се пребориш със себе си за себе си? А, може би, се има предвид предаността и доверието между хората, неща толкова простички на вид, че скъпите подаръци с право ги карат да бледнеят.

Разбира се, че е по-лесно да честваме празника на любовта само на Свети Валентин. Това също си има своето очарование и красота, но истинската, несъвършена любов, онази осъзната обич, която търпи развитие и работи над себе си, както с ума, така и със сърцето, тя се доказва всеки ден. Тя не търси признание за това, че съществува и топли сърцата без излишна суета. На нея не ѝ трябва специален ден, защото за нея всички са такива.

____________

Бутикова сладкарница Rori’s: За тортите с любов и вдъхновение

14-ти февруари: Филмова разходка за влюбени

____________

Не ме разбирайте погрешно, не отричам този празник. Напротив, той е повод да се обърнем назад и да се зарадваме на постигнатото в любовта. Затова на тези, които празнуват просто факта, че не са сами пожелавам честит Свети Валентин, а на тези празнуващи любовта – честит пореден ден за обичане!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации