14.4 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаВиена: Балът на баловете

Виена: Балът на баловете

-- Реклама --

Началото на балния сезон във Виена започва официално на 11 ноември в 11.11 ч. с валс на Грабен. Краят на този пети сезон, както шеговито го наричат виенчани, съвпада с началото на великденските пости според католическия календар. В този период в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала като най-големият и известен е Балът на Операта.

Тази година той ще се проведе на 8 февруари и по традиция ще бъде открит с реч на австрийския президент, химна и фанфари.

Политици и звезди

Оперните звезди Елина Гаранча и Пьотър Бечала ще открият 66-ия Виенски оперен бал. Президентът Александър Ван дер Белен е поканил тази година черногорския си колега Яков Милатович, а федералният канцлер Карл Нехамер (ÖVP) ще присъства на събитието заедно с министър-председателката на Естония Кая Калас.

Строителният предприемач Ричард Лугнер ще бъде придружен от Присила Пресли, бившата съпруга на Елвис Пресли.

За да се осигури свободен достъп на гостите до централния вход на Операта от 19,00 до 23,00 ч. Рингът ще бъдат затворен между Johannesgasse и Operngasse и Kärntner Straße, както и между Karlsplatz и Opernring. През това време трамваите по Ринга ще бъдат пренасочвани.

_______________

Фашинг – петият сезон на годината в Австрия

_______________

Кой може да присъства

На практика няма ограничение за гостите на бала – стига да си закупят входен билет. Продажбата на билети обикновено започва през есента на предходната година. Билетите могат да бъдат поръчани от датата на предварителната продажба. Поръчките обаче се приемат само в писмен вид или по електронна поща директно до Виенската държавна опера и се продават максимум 8 билета на човек. Билетите се разпределят в зависимост от броя на получените заявки. Само входът струва 385 евро като сумата включва редовната цена на билета от 350 евро и дарение от 35 евро, което отива за „Österreich hilft Österreich“. За място на маса се заплаща допълнително 110 или 220 евро в зависимост от местоположението ѝ, а цената на централна ложа е 24 500 евро (за 12 човека).

От години балът на Виенската опера се възприема и като символ на социално неравенство и пред сградата се провеждат редица протести.

Дебютанти

Всяка година на бала присъстват и 150 дебютанти. Това са млади танцови двойки на възраст между 18 и 25 години, които откриват събитието с традиционния виенски валс. Те се подбират предварително и получават така наречените „билети на Комисията“, които са на цена 130 евро (от 2024 г.).

Изисквания към облеклото

Всеки, който присъства на бала във Виенската опера, трябва да спазва строг дрескод. Освен ако не са в парадна униформа, господата са длъжни да носят фракове. Фракът не се носи с вратовръзка, а със специална бяла вратовръзка. Обувките от лакирана кожа завършват тоалета.

От друга страна, дамите имат малко повече свобода на действие по отношение на дрескода, когато става въпрос за формата и цвета на вечерната рокля. Въпреки това тя трябва да бъде с дължина до пода или поне до глезена и в най-добрия случай с широка пола. Тесните рокли не са добре дошли на лъскавото светско събитие. Ако се носи часовник, той трябва да е бижутерски. Не е задължително вечерните обувки да са на висок ток.

От концертна в бална зала

За да се подготви за бала, Виенската държавна опера отменя представленията си в двете вечери преди празничната нощ. Превръщането на концертната зала в бална отнема 30 часа. Седалките трябва да бъдат демонтирани, а паркетът – положен, плюс аранжирането на море от цветя: 650 аранжировки и флорални композиции от хиляди цветя и растения украсяват ложите, масите и стените. Демонтажът от балната зала до оперната сцена отнема още 21 часа – маратонска работа за над 500 души, участващи в нея.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации