8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПремиера: Една общност в два филма

Премиера: Една общност в два филма

-- Реклама --

Текст и снимки Меланж Булгарен

В необичайно топлата декемврийска вечер на 12 декември десетки българи се отправиха към БКИ „Дом Витгенщайн“, за да бъдат част от премиерата на два филма, посветени на българската общност в Австрия. Топло и уютно бе в залите на културния институт, а преди прожекцията въздухът бе изпълнен с любопитство и нетърпение. Събитието бе уважено и от представители на българското посолство в Австрия.

Филмите „Поли Валента от Виена“ и „Аз, меланжът“ са дело на Мартина Шопова-Янев и са част от проекта „Българите в Австрия – портрет в 21 век“ на блога на българите в Австрия „Меланж Булгарен“, който се осъществява с подкрепата на Министерство на външните работи. Лентите са заснети с много любов и внимание към детайла и извеждат дълбоко лични моменти в по-едър план, позволявай на мнозина да се разпознаят в героите от екрана.

Личната история на Паулина Владимирова, пристигнала в Австрия през далечната 1992 г., съживи спомените на мнозина, напуснали България в началото на 90-те години и познали времето на визи и ограничения за работа. Упорита, непримирима, независима самата героиня разказа след прожекцията подробности за важни моменти и хора, които са я вдъхновявали и помагали.

Мартина Шопова Янев и Паулина Владимирова

Вторият филм е базиран на анкета, проведена от „Меланж Булгарен“. Авторката обръща статистиката в емоционални срещи и разкази и чрез множество лични истории изгражда един събирателен образ на многоликата българска общност. Тук са певиците от хор „Китка“, д-р Анелия Хохфартер, фотографката Роси Недялкова, зеленчукопроизводителят Валери Атанасов, фризьорът Петър Тричков, сънародници от Инсбрук и др.

Мартина Шопова-Янев с участници във филмите

Голяма част от героите на филмите бяха в залата и след прожекцията на чаша вино с вълнение споделиха спомени и емоции от момента на снимките.

Мартина Шопова-Янев е завършила специалност „Публицистика и комуникации“ във Виенския университет, учила е в консерваторията в Бордо (Франция). Тя е автор на публицистични предавания за БНТ1, TV7, Btv.

Филмите са достъпни за гледане от всички желаещи в YouTube канала на Меланж Булгарен ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации