8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоледен базар и усещане за заедност

Коледен базар и усещане за заедност

-- Реклама --

Когато една идея срещне много съмишленици, тя оживява и се превръща в реалност. Пътят от първото обсъждане до изпълнението на последния детайл никога не е лесен, но пък е пълен с емоции, уроци и удовлетворение.

След като в началото на ноември идеята на Societas Bulgarica за български коледен базар среща подкрепата на посолството ни в лицето на Н.Пр.Десислава Найденова-Господинова, подготовката за събитието започва на високи обороти.  То ще се проведе на 16 и 17 декември, когато български фирми, предприемачи, организации ще посрещнат сънародниците ни в залата на Kühnplatz 8.

Началото

През декември 2022 екипът на книжарница Buchnica организира за първи път български коледен базар. Беше скромен, но пък показа, че българите имат нужда от споделено предколедно пространство. Оттогава Виктор Тончев си мечтае за такова събитие и с лекота успява да убеди съмишлениците си от Societas Bulgarica, че е време да се захванат с организацията му.

Всички са наясно, че мястото е от решаващо значение за успешната реализация на проекта. Спират се на помещенията в посолския комплекс и търсят съгласие от посланик Найденова-Господинова. „Посолството подкрепи инициативата на Societas Bulgarica, защото те откликнаха на призива ни да бъдем обединени и събраха подкрепа от близо десет български организации, сдружения, училища в Австрия“, сподели тя пред Меланж Булгарен мотивите си. „Коледа, Рождество Христово, се свързва с надежда,  топлина, споделеност, щедрост. Това е и време, в което се обръщаме към нашите ценности и се стремим да бъдем по-добри. Тази инициатива е знак, че тези ценности са живи в българската общност. Това е и посланието, което искаме да предадем – нека бъдем по-добри и сплотени“.

Теодор Антонио Георгиев, Виктор Тончев, Никола Йотов, Александър Леонидов, Мариана Де Мео, София Ненкова и още десетина членове на Societas Bulgarica изцяло на доброволни начала организират коледния базар.

Част от екипа на Societas Bulgarica

Трудностите

„В началото си мислех, че е невъзможно да обединим толкова много организации, но нещата се случиха. Разбира се, това е само първата стъпка и предстои още доста работа, но положихме началото“, споделя Мариана Де Мео. Задачите са разпределени между членовете на екипа, но е нужна и постоянна връзка и съгласуване. Александър Леонидов признава, че най-трудната част от работата е координацията между различните организации и комуникацията с хора, често споделящи противоположни мнения. Интересът към базара е голям и предвидените 14 щанда бързо са разпределени, а помещението не позволява поставянето на нови, затова и той се надява следващата година да разполагат с повече място за българските изложители.

Ентусиазираните инициатори имат куп идеи, но се опасяват, че някои от тях ще останат нереализирани до край. Една от причините според Виктор е бюрокрацията на институциите в лицето на Община Виена, които реагират бавно и мудно. „Не всичко ще успеем да направим както ни се иска, но пък натрупахме безценен опит за следващата година“, обобщава той.

„Правим такъв проект за първи път и ни е трудно да консолидираме идеите си, а и трябва да се съобразяваме с даденостите, защото не всичко зависи от нас“, с въздишка добавя и Никола.

По-важното е, че ентусиазмът им постепенно увлича, запалва и други и броят на приятелите, подкрепящи българския базар нараства.

Очаквания

Мариана, Тео, Виктор, Александър, Никола са убедени в необходимостта от тази инициатива. „Важно е на празник като Коледа да сме заедно, да сме обединени и да направим нещо смислено“, разказва Тео и добавя, че са подготвили изненади за всички възрастови групи. Най-хубавото е, че независимо от времето, празникът ще се състои, защото щандовете са на закрито и в помещението ще бъде уютно.

Въпреки притесненията си за пропуски в организацията, Никола също вярва, че хората ще оценят ентусиазма и добронамереността, с която е подготвен базарът и ще намерят по нещо за себе си. „Друго си е да се съберем българи, има една особена атмосфера, когато сме заедно“.

Коледен базар с кауза

Още от самото начало организаторите от Societas Bulgarica искат коледният базар да има своя кауза. Те приемат предложението на посланик Найденова-Господинова да подкрепят благотворителната инициатива „Българската Коледа“ и тяхната вдъхновяваща кампания „Дари Надежда на Дете в Беда“.

Доброволен труд за българското общество, от което имаме нужда

Организаторите от Societas Bulgarica имат различни професии и житейски път, но гледат в една посока – искат животът на българската общност в Австрия да бъде активен, смислен, богат на културни и социални прояви. „Всеки от нас се стреми да бъде полезен на българското общество тук. Виждам, че хората харесват нашите инициативи, а положителните отзиви, а не финансовите измерения, ме зареждат за нови проекти“. Това са мотивите на Виктор, един от основателите на Societas Bulgarica, да отделя от времето си за работа в обществена полза. Александър също има своите стимули: „Искам чрез личен пример да покажа, че заедно можем повече. Коледният базар е чудесна възможност да потърсим диалог, а не конфронтация, да сме не разделени, а обединени в името на една благородна кауза“.

Сигурно е, че организаторите и приятелите, които са успели да привлекат към каузата, са вложили целия си ентусиазъм и енергия, за да се случи едно прекрасно събитие. Вероятно не всичко ще е перфектно, но пък не това е най-важното. Важното е, че нещо хубаво ще се случи – българите ще се съберем предколедно, за да споделим духа на Рождество и подпомогнем една благородна кауза. Ще бъдем заедно, а чувството за заедност ни прави по-добри, по-смели и по-силни.

Societas Bulgarica и приятели

Идеята за коледен базар на Societas Bulgarica среща топлата подкрепа на българското посолство в лицето на посланик Десислава Найденова-Господинова. Присъединяват се и български сдружения, медии и организации. Тук са Меланж Булгарен, блог на българите в Австрия, Buchnica – българската онлайн книжарница в Австрия, Българска културно-просветна организация „Кирил и Методий“, Българският читателски клуб във Виена, Българо-австрийско училище “Св. св. Кирил и Методий” – Виена, Културно сдружение „Зора“ (Инсбрук), Спортно сдружение „Родина“ (Инсбрук), БУ „Проф.Иван Шишманов“, Виена.

Тези обединени усилия гарантират един истински празник на българския творчески дух.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации