12.7 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИнсбрукХоротеката на българите в Инсбрук събра сънародници от няколко държави

Хоротеката на българите в Инсбрук събра сънародници от няколко държави

-- Реклама --

Пъстра, весела, красива, забавна и по-свой собствен начин обединяваща и жизнерадостна бе втората хоротека на българите в Инсбрук. Домакин на веселбата бе фолклорна група „СамоДиви“, а в основата на организацията отново бяха Краси Георгиева заедно с Марина Групчева и Йоанна Гроздева.

Специален гост и този път бе певицата Пепи Христозова.

Събитието привлече не само българи от Тирол, но и сънародници от Линц, Виена, Форлаберг, Мюнхен и Братислава.

То бе осъществено с подкрепата на български фирми и предприемачи от региона – Младен Казалов, пицария „Крокодил“ на Данчо и Емил Малчеви, B & L Innenausbau OG, Hausbetreuung Kras´s на Краси Георгиева, Stiglbräu на Никола Радулов, Juli Hausbetreuung на Жулиета Мирчева, Елизабет Зилберграсер, Rower Moser на Стефан Мозер, BSA EU на Велислав Бонев. За празничната украса на залата се бе погрижила Станка Кюркчиева. Гостите имаха възможност да закупят красиви предмети с фолклорни мотиви, излезли изпод сръчните ръца на Снежи Белчева.

Снежи Балчева от Хайлброн, Баден Вюртемберг с нейните прекрасни творения

С много чувство за хумор водещият на програмата Велислав Бонев създаваше прекрасно настроение и стройна организация за многобройните изяви на талантливите българи.

_____________

Пъстра хоротека събра българите в Инсбрук

Български дух в полите на тиролските Алпи

______________

Хоротеката се превърна в истински празник на българския дух. На търг бе продадена картина на художничката Боряна Ниндъл, а сумата от 300 евро бе дарена на Българския културен център в подкрепа на неговата родолюбива дейност.

Освен певицата Пепи Христозова глас на сцената извиха и певиците от хор „Китка“ към сдружение „Български ритми“, които пристигнаха от Виена специално за хоротеката.

Младият музикант Константин Малчев поздрави гостите с изпълнение на Дунавско хоро.

Един от най-забавните моменти на вечерта бе надиграването, в което се включиха 20 двойки. Жури в състав Валя Дряновска, Милка Димитрова и Ванина Нинова-Грабеж имаше трудната задача да отличи най-добрите танцьори. Специална награда спечелиха и най-малките участници – двегодишните Катрин и Георги.

Дансингът нито за момент не остана празен, а най-кръшните танци изививаха членовете на фолклорна група „СамоДиви“.

Късно през нощта стихнаха и последните песни и хора, но е ясно, че  предстоят още нови инициативи и срещи на българите не само от Австрия, но и от съседните Германия, Словакия, Чехия. Новите приятелства вдъхновяват за нови инициативи и проекти, а българинът е неуморен в творческите си изяви. Както каза Велислав Бонев при откриването на хоротеката: „Песните, танците и музиката са поддържали стремежа на българина към свобода, по-добър живот и по-щастливи дни. Този фолклор и днес ни помага да останем сплотени и с гордост да пазим нашата идентичност“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации